Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανέκτησε το όριο των 600 μονάδων

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 18:16
UPD:18:20
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων ανέκτησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο ισχυρή ώθηση από τον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος κατέγραψε άνοδο άνω του 7%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο +1,94% και  τις 601,48 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 2,71% στις 166,99 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 72,99 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 60 ενισχύθηκαν, 25 υποχώρησαν και 16 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ισχυρά κέρδη κατά 7,10% στις 37,99 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 4,23%, η Εθνική Τράπεζα κατά 8,49%, η Eurobank κατά 8,72% και η Alpha Bank κατά 7,11%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco βρέθηκε στο «τιμόνι» της ανόδου, καθώς εμφάνισε κέρδη άνω του 13,45%. Άνοδο της τάξης του 2% σημείωσαν και οι μετοχές των Aegean,  Ελλάκτορα και ΟΛΘ.  Στον αντίποδα, η Creta Farm διολίσθησε άνω του 8% και οι ΕΥΔΑΠ  άνω του 1,50%.

Στα της διαπραγμάτευσης, το θέμα «ελληνικό χρέος» ανάγεται και επίσημα πλέον σε προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης. Μπορεί αυτό να περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες εξεύρεσης οριστικής λύσης μέχρι τη Δευτέρα -η απόσταση ειδικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα του αυτόματου μηχανισμού λήψης των έκτακτων μέτρων παραμένει αγεφύρωτη-, ωστόσο στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίζονται πλέον αισιόδοξοι ότι η επομένη της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης θα φέρει, πέρα από μέτρα και μια ακόμη δόση, και κάτι χειροπιαστό στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Από χθες που δόθηκε στη δημοσιότητα η επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup το ενδιαφέρον μονοπωλεί το πώς ακριβώς θα συμφωνηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες η «συνύπαρξη» της βιωσιμότητας του χρέους με τις «μεταρρυθμίσεις» (σ.σ.: με βάση την ορολογία του Eurogroup οι μεταρρυθμίσεις ισοδυναμούν με το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και του προληπτικού πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ).

Από τη στιγμή μάλιστα που η συνύπαρξη συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, το απώτερο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων θεωρείται ήδη δεδομένο και προσδιορίζεται από τις οικονομικές αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το τέλος Ιουνίου η Ελλάδα θεωρείται αδύνατον να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, καθώς χωρίς την εκταμίευση της δόσης από τον ESΜ δεν θα καταστεί δυνατό να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -και τα οποία λήγουν στα μέσα Ιουλίου- συνολικού ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την περαιτέρω μείωση, κατά 300 εκατ. ευρώ, του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πλέον, το ανώτατο όριο παροχής της έκτακτης ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 69,1 δισ. ευρώ.

Η μείωση του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας,  αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα

Όσον αφορά το «μέτωπο» των προβληματικών δανείων, με εσωτερική διαχείριση θα «αντιμετωπίσουν» οι τράπεζες τα έξι στα δέκα «κόκκινα» δάνεια, ενώ τα δύο στα δέκα εκτιμάται ότι θα οδηγηθούν σε ρευστοποίηση εξασφαλίσεων. Η στρατηγική των τραπεζικών ομίλων στηρίζεται κυρίως στη διαχείριση με ίδια μέσα των προβληματικών δανείων, ώστε εν τέλει μόνο για τα δύο στα δέκα θα εξεταστεί η λύση της πώλησης σε εξειδικευμένα funds.

Η οριστικοποίηση του πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την αξιολόγηση και η συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου αναμένεται ότι θα επιτρέψουν πλέον την αποτελεσματική αντιμετώπιση των άνω των 100 δισ. ευρώ προβληματικών χορηγήσεων. Η άνοδος και η διαχείριση των NPLs πάντως συνδέονται άμεσα με την ύφεση και την ανεργία, όπως επιβεβαιώνει μελέτη της Eurobank.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημαίνουν την αναγκαιότητα άμεσης βελτίωσης του εγχώριου οικονομικού κλίματος, κάτι που θα συνέβαλλε αφενός στη σταθεροποίηση του λόγου προβληματικών δανείων προς σύνολο δανείων κοντά στα τρέχοντα επίπεδα και αφετέρου στη μετέπειτα αποκλιμάκωσή του.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα