Ε.Ε. - Επεκτείνεται η ευθύνη για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 20:12

Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι το θέμα των νομοθετικών κειμένων που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της E.E., αύριο, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα οδηγία, σε πρώτη φάση, επεκτείνεται η ευθύνη για την πρόκληση ζημίας. Οι ποινές αφορούν σε οποιοδήποτε πρόσωπο έχει αναγνωριστεί ότι έχει προκαλέσει ή έχει συμβάλει σε ρύπανση, είτε εκουσίως, είτε λόγω σοβαρής παράλειψης. Σύμφωνα με την ισχύουσα διεθνή ναυτιλιακή νομοθεσία και ειδικότερα σύμφωνα με την Συνθήκη «Μαρπόλ», υπεύθυνοι μπορούν να θεωρηθούν μόνο ο πλοιοκτήτης και ο καπετάνιος.

Η οδηγία θα καλύψει την παράλειψη, θεσπίζοντας ποινές και για κάθε άλλο πιθανό υπεύθυνο, όπως τον διαχειριστή, τον ναυλωτή, την εταιρεία ταξινόμησης ως προς την επικινδυνότητα του πλοίου κ.λπ.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι αυτές οι παραβάσεις μπορούν να θεωρηθούν ως αδικήματα που συνεπάγονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις.

Σε δεύτερη φάση, διευρύνεται το φάσμα των περιπτώσεων που μπορούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι σε περίπτωση ατυχήματος.

Η οδηγία αφορά την ρίψη απορριμμάτων σε όλες τις ναυτικές ζώνες και στην ανοιχτή θάλασσα και θα εφαρμόζεται σε όλα τα πλοία που ελλιμενίζονται στην Ε.Ε., ανεξαρτήτως σημαίας.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα