Εννέα μη δεσμευτικές προτάσεις ενδιαφέροντος για τον αγωγό IGB

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2016 17:44
UPD:17:47
EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο Βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora (φωτ. αρχείου).

Σε εννέα ανέρχονται οι μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος οι οποίες υπεβλήθησαν στην ICGB AD -την εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Ελληνοβουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού φυσικού αερίου IGB- με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Διαγωνισμού Δέσμευσης Δυναμικότητας (Market Test).

Οι προτάσεις ενδιαφέροντος αφορούν τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) φυσικού αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2015, ενώ καταληκτική ημερομηνία ήταν η 8η Απριλίου 2016.

Η δεύτερη Δεσμευτική Φάση θα ξεκινήσει κατόπιν λήψης των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η Δεσμευτική φάση αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης.

Οι εξελίξεις αναφορικά με το έργο, καθώς και το σχέδιο λειτουργίας πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που συνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, συζητήθηκαν σε πρόσφατη επικοινωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, με την ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα.

Σημειώνεται ότι ο Ελληνοβουλγαρικός Διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου (IGB Project) αναπτύσσεται από την εταιρεία ICGB AD, η οποία ιδρύθηκε το 2011 στη Σόφια της Βουλγαρίας, με μετόχους την βουλγαρική BEH EAD (50%) και την ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.(50%). Η τελευταία, με έδρα την Αθήνα, ανήκει ισομερώς στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Edison S.p.A.

Ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο Βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora. Με σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και διατομή του αγωγού 32 ίντσες, η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα (δισ. κ.μ.) φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα