Ε.Ε.: Στο 1,3% η οικονομική ανάπτυξη το 2005

Εξ αιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 09:54

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ των προβλέψεων το 2005, θα είναι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., καθώς η τιμή του πετρελαίου αιωρείται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι στάσιμη και η Ιταλία μάχεται με την ύφεση.

Στο 1,3% η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκή Ενωσης, βλέπουν, ότι η ανάπτυξη στις 12 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, θα είναι 1,3%, χαμηλότερη του 1,6%, που προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker.

«Οι προσδοκίες στις αρχές του έτους, αλλά και την Ανοιξη, δεν συμβιβάστηκαν πλήρως με την πραγματικότητα», ανέφερε ο Juncker, σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες. μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας: «Περιμένουμε το τρίτο τρίμηνο να ξεκαθαρίσει η κατάσταση όπως και το τέταρτο».

Οι τιμές του αργού πετρελαίου, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 62,10 δολ. το βαρέλι στις 7 Ιουλίου, η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων καταναλωτών διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα έτους, τον Ιούνιο, και η ανεργία, βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών. Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εισήλθε σε δεύτερη ύφεση, μετά από πολλά χρόνια, το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομία αναπτύχθηκε 0,5% το πρώτο τρίμηνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει, ότι η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο θα είναι περίπου 0,3% και 0,4% το τρίτο, ενώ θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της στις 14 Ιουλίου.

Το δεύτερο τρίμηνο, δεν θα είναι τόσο καλό, αλλά η ανάπτυξη θα ανακάμψει στα τέλη του έτους, με τον ρυθμό που γνωρίσαμε το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις, Joaquin Almunia, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Το ευρώ υποχώρησε 11% έναντι του δολαρίου από το 1,3666 που είχε αναρριχηθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Αγοράστηκε στο 1,2158 δολ., σήμερα στις 7:55' π.μ., ώρα Βρυξελλών. Το φθηνότερο νόμισμα οδήγησε τις υψηλότερες εξαγωγές στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατά 3,8% τον Απρίλιο. Η αύξηση, ήταν η υψηλότερη μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Στις 7:33' π.μ., το πετρέλαιο κόστιζε 59,17 δολ. το βαρέλι, 50% ακριβότερα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Οι λιανικές πωλήσεις στις 12 χώρες-μέλη της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, υποχώρησαν για πέμπτο μήνα, σε σύνολο έξι μηνών, τον Ιούνιο, καθώς η ανεργία και οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, επηρέασαν αρνητικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Almunia, είπε, ότι η συρρίκνωση από την οικονομική ανάπτυξη του 2% το 2004, πιθανώς να διατηρήσει τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών της Ε.Ε., πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ στη Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες αποτελούν τα 3/4 της οικονομίας της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα