Ν. Γκαργκάνας: Προς τα πάνω αναθεώρηση του πληθωρισμού από την ΕΚΤ

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 11:54

ΟΙ ΤΙΜΕΣ του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, ενδέχεται να ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος της και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαο Γκαργκάνα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Νικόλαος Γκαργκάνας.

«Οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, συνεπάγονται την προς τα πάνω αναθεώρηση του βασικού σεναρίου για τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Γκαργκάνας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, συμπληρώνοντας: «Οσο περισσότερο χρόνο διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος του πληθωρισμού».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέϊντερς, έχουν ζητήσει από την ΕΚΤ να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κοντά στα 60 δολ. το βαρέλι, αυξάνοντας το κόστος των εταιρειών και αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα για να δαπανήσουν. Η ΕΚΤ, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών και στο 2% για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

«Η ισχυροποίηση του δολαρίου δίνει ένα ακόμη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης και αυτό θα ωθήσει υψηλότερα τις εξαγωγές», συμπλήρωσε ο κ. Γκαργκάνας.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει 11% έναντι του δολαρίου φέτος, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά καταναλωτικά αγαθά φθηνότερα για τους ξένους αγοραστές, τη στιγμή που αυξάνεται το κόστος των εισαγωγών. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,2073 έναντι του δολαρίου χθες, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ στις 30 Δεκεμβρίου, στο 1,3666 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα