Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη

Μετά τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων σε ορυχείο στη Χιλή
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 12:44

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στη Σαγκάη, για πρώτη ημέρα, σε σύνολο έξι ημερών, καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για τις προμήθειες του μετάλλου, μετά την λύση της απεργίας σε μεταλλείο της Placer Dome Inc., στη Χιλή.

Οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες του ορυχείου Zaldivar, συμφώνησαν στην υπογραφή συμβολαίου 38 μηνών και την επιστροφή των απεργών στις θέσεις τους μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Βανκούβερ του Καναδά. Η παραγωγή στο μεταλλείο, που αποτελεί περίπου το 1% της παγκόσμιας παραγωγής θα αποκατασταθεί πλήρως, σύμφωνα με την Placer Dome.

«Οι απεργίες έχουν βραχυπρόθεσμη επίδραση στις τιμές του μετάλλου», ανέφερε ο Yang Liang, της China Minmetals Nonferrous Metals Co., στη Σαγκάη, συμπληρώνοντας: «Η επίδραση, με τη λήξη της απεργίας, δεν θα είναι μεγάλη, επειδή οι παγκόσμιες προμήθειες δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση».

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε 10 γιουάν, ποσοστό 0,03% φθάνοντας στα 33.230 γιουάν (4.015 δολ. ΗΠΑ) ο μετρικός τόνος, στο Shanghai Futures Exchange. Τα συμβόλαια, έκλεισαν 230 γιουάν υψηλότερα, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας χθες τα 33.240 γιουάν.

Η απεργία στο Zaldivar, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στα μεταλλεία της Grupo Mexico Asarco Inc., στην Αριζόνα, την εβδομάδα που πέρασε, διεύρυναν το ράλι των 12 μηνών του χαλκού κατά 37% στη Ν. Υόρκη, καθώς τα αποθέματα του μετάλλου λιγόστεψαν.

Τον περασμένο μήνα, οι τιμές, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση από την Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια του μετάλλου. Ο αποθηκευμένος χαλκός, που ελέγχεται από τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Σαγκάη, υποχώρησαν κατά 42% φέτος, φθάνοντας στους 72.480 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο χαλκός, για άμεση παράδοση στο Shanghai Changjiang Nonferrous Metals Spot Market, υποχώρησε 510 γιουάν, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 34.190 γιουάν ο τόνος, σήμερα.

Τα συμβόλαια του μετάλλου για παράδοση Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν 0,40 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας το 1,5650 δολ. η λίμπρα, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες, αυξήθηκε 11 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 3.377 δολ. ο τόνος. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 0,1%, για να κλείσουν στα 3.366 δολ. ο τόνος. Η τιμή του μετάλλου αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 3.435 δολ. ο τόνος, στις 20 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα