Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Εμπορικής Τράπεζας στο α' τρίμηνο του 2005 ανέρχονται σε 37,2 εκατ.ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, διαμορφώθηκαν σε 24,5 εκατ. ευρώ, από ζημίεςς 9,9 εκατ. ευρώ στο α΄τρίμηνο του 2004. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων υποστηρίζεται τόσο από την κατά 16,6% αύξηση των λειτουργικών εσόδων, όσο και από τη μείωση κατά 2,4% των λειτουργικών εξόδων (συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων). Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 8,1% στα 14 δισ. ευρώ. Στο τέλος του α' τριμήνου του 2005, τα μη κανονικώς εξυπηρετούμενα δάνεια (με καθυστέρηση πάνω από έξι μήνες) αντιπροσώπευαν το 4,9% του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου. Οι προβλέψεις καλύπτουν στο τέλος Μαρτίου του 2005 το 86,3% των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση στα 14,8 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στην αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 37,6%. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και όψεως, οι οποίες αποτελούν το 59,1% του συνόλου, σημείωσαν βελτίωση της τάξης του 5,1% στα 8,8 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος υπογράμμισε ότι «η πρώτη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ) συμπίπτει με τη θεαματική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας μας ως αποτέλεσμα των συγκροτημένων και συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλονται στα πλαίσια του προγράμματος ανασύνταξης του Ομίλου». Και πρόσθεσε: «Η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, που ταλάνιζε την τράπεζα, δημιουργεί πλέον πολύ ευνοϊκότερες προοπτικές για το μέλλον της. Με τη λύση που δίνεται περιορίζεται το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της Εμπορικής, που σχετίζεται με την καταβολή συγκριτικά υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών. Οι επιπτώσεις στα κεφάλαια του Ομίλου θα αντιμετωπιστούν άμεσα με δέσμη δράσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας».
Στα 1.108 εκατ. ευρώ το κόστος για το ασφαλιστικό
Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Εμπορικής, το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα της υπαγωγής του προσωπικού της τράπεζας στις ρυθμίσεις του Νόμου για το ασφαλιστικό των τραπεζών (άρθρο 62, παράγραφος 7) ανέρχεται σε 1.108 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναλύεται σε:
- 712 εκατ.ευρώ, που καταγράφεται σε βάρος της καθαρής θέσης και αφορά την παρούσα αξία εισφορών για κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης του νέου Ταμείου ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑΜ
- 372 εκατ.ευρώ, που αφορά την παρούσα αξία εισφορών που θα καταβάλλονται στο μέλλον για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης ΕΤΕΑΜ, και περιλαμβάνει την καταβολή της προβλεπόμενης από τις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΑΠΕΤΕ εισφοράς για τους προ του 1993 ασφαλισμένους και την καταβολή επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς για την εξόφληση του ποσού στο ΕΤΕΑΜ, όπως θα προκύψει από ειδική οικονομική μελέτη.
- 24 εκατ.ευρώ, που αφορά την αξία της περιουσίας του Ταμείου.
Τα παραπάνω ποσά θα οριστικοποιηθούν κατόπιν ειδικής οικονομικής μελέτης που θα ανατεθεί από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και θα κυρωθεί νομοθετικά.