Βρυξέλλες,
του Νίκου Μπέλλου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί με όλες τις πλευρές για να φτάσουμε σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικής συμφωνίας που θα πληροί το πνεύμα της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών του περασμένου Ιουλίου, δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή η εκπρόσωπος της Κομισιόν με αφορμή τη χθεσινή πρωτοβουλία του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντεισελμπλουμ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης στις 9 Μαΐου για την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Άννικα Μπράιντχαρντ, η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει και το έχει πει ξεκάθαρα ότι πληρούνται οι προυποθέσεις για απόφαση πολύ σύντομα.
Ερωτηθείσα αν αυτό μπορεί να γίνει στις 9 Μαΐου, είπε ότι η Κομισιόν δεν κάνει προβλέψεις σχετικά με τις ημερομηνίας. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι όπως είπε και ο Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα μέτρα ίσα με το 3% του ΑΕΠ, τα οποία σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018.
Από εκεί και πέρα, συνέχισε η εκπρόσωπος, προστέθηκαν στη συζήτηση δύο πράγματα, το δημόσιο χρέος και τα εφεδρικά μέτρα, εμείς αργαζόμαστε μεθοδικά για να τελειώσουμε το συντομότερο,ειπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κομισιόν συμφωνεί με τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο στο Εurogroup και όχι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.
Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι σημαντικό ρόλο στην ανακοίνωση του Ντέισελμπλουμ για σύγκλιση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις 9 Μαΐου, έπαιξε η ξεκάθαρη θέση του προέδρου Γιούνκερ, του επίτροπου Μοσκοβισί, αλλά και της Κομισιόν γενικότερα, υπέρ της Ελλάδας στο θέμα των εφεδρικών μέτρων.
Όπως επισημαίνει σήμερα η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EUObserver, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ακανθώδες ζήτημα της a priori ψήφισης μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την επόμενη δόση, πήρε σαφέστατα θέση υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα αναφέρει σχετική δήλωση του Μοσκοβισί, ο οποίος είπε χθες ότι οι πιστωτές πρέπει να σεβαστούν την ελληνική νομοθεσία η οποία απαγορεύει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.
«Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ένα ακριβές και λεπτομερές πακέτο μέτρων αλλά ένα μηχανισμό που θα ορίζει με ακρίβεια πώς θα λαμβάνονται τέτοια μέτρα στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε. «Βρισκόμαστε κατά 99% στο πρώτο πακέτο. Όσον αφορά το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος κατά την άποψή μας δεν δικαιολογείται τόσο από τα δεδομένα αλλά είναι πολιτικά αναγκαίος, ας εργαστούμε επί αυτού», συμπλήρωσε ο επίτροπος.
Τονίζει ακόμη ότι ο Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ΕΕ «θέλει το ΔΝΤ» στο πρόγραμμα. Αλλά πρόσθεσε: «Είναι βέβαια δύσκολο για κάθε κοινοβούλιο ή κυβέρνηση να νομοθετήσει προκαταβολικά πιθανά μέτρα που θα ληφθούν σε τρία χρόνια από τώρα».