Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου για δεύτερη ημέρα

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 09:14

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται - για δεύτερη ημέρα - η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά την μεγαλύτερη των προβλέψεων, αύξηση των αποθεμάτων διϋλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της International Energy Agency (IEA), για την μείωση της διεθνούς ζήτησης.

Οι προμήθειες διϋλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Οι αμερικανικές εταιρείες ωστόσο, θα δυσκολευτούν να καλύψουν τη ζήτηση για καύσιμα τον επόμενο χειμώνα. Η ΙΕΑ, προέβλεψε, ότι, η ζήτηση φέτος θα αυξηθεί 1,9%, έναντι 2,2%, εξ αιτίας της μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες καταναλώτριες πετρελαίου στον κόσμο.

«Η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης θα ωθήσει την τιμή του αργού πίσω στα 50 δολ. το βαρέλι, στα τέλη του έτους», ανέφεραν οι οικονομικοί αναλυτές, Derek Burleton και Priscila Kalevar της Toronto- Dominion Ban, σε έκθεσή τους.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησε 45 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 59,56 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και διαπραγματεύθηκε στα 59,76 δολ. το βαρέλι στη 1:08' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια του Αυγούστου υποχώρησαν 61 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 60,01 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες για τέταρτη συνεδρίαση, σε σύνολο πέντε συνεδριάσεων. Το πετρέλαιο θέρμανσης για τα συμβόλαια του Αυγούστου, υποχώρησε 1,9%, φθάνοντας στο 1,7179 δολ. το γαλόνι.

Σήμερα, οι τιμές του μαύρου χρυσού, είναι 45% υψηλότερες, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το πετρέλαιο άγγιξε τα 62,10 δολ. το βαρέλι – επίπεδα ρεκόρ – στις 7 Ιουλίου, καθώς ανησυχία επικράτησε για την πορεία των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικό, οι οποίοι, εάν έπλητταν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, θα αναστάτωναν τις εισαγωγές και την παραγωγή. Οι τιμές υποχώρησαν επίσης χθες, μετά την πρόβλεψη του National Hurricane Center των ΗΠΑ, ότι η τροπική καταιγίδα Emily, δεν θα πλήξει τις περιοχές του Κόλπου, αλλά θα περάσει από την κοιτίδα του πολιτισμού των Μάγιας, χερσόνησο Γιουκατάν, του Μεξικό, στις 18 Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα