Μειώθηκε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο, στο 10,4%

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 13:07

Στο 10,4% ανήλθε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο το 2005 έναντι 11,3%, κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το πρώτο τρίμηνο, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών εξακολούθησε να είναι υπερδιπλάσιο (16,1%), από εκείνο των ανδρών (6,5%).

Σε ό,τι αφορά την κατά ομάδες ηλικιών διάρθωση της ανεργίας αυτοί που πλήττονται, είναι κυρίως οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών, αφού το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται γι αυτούς, στο 19,7%. Χειρότερη ακόμα εικόνα παρουσιάζεται εάν η ανεργία καταμετρηθεί στις νέες γυναίκες ηλικίας 15-29 ετών. Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 27%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται πάνω από το συνολικό ποσοστό κυρίως στους απόφοιτους μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όσους έχουν απολυτήριο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή έχουν τελειώσει ορισμένες τάξεις αυτής της βαθμίδας.

Ετσι, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται στους κατόχους πτυχίου ανώτερης τεχνικής εκπαίδευσης (12,5%) και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται σε αυτούς που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή μερικές τάξεις του δημοτικού (7,2%).

Τέλος η ανεργία στους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου φθάνει το 5,1%.

Από το σύνολο των 502.551 ανέργων το 37,7% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ το 85,9% είναι διατεθειμένο να εργαστεί, είτε με πλήρη, είτε στην ανάγκη με μερική απασχόληση.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 37,2% του συνόλου των ανέργων. Εξ άλλου, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες- ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί») αποτελούν το 53,7% του συνόλου.

Σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκόοτητα που ερευνήθηκαν, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας χαμηλότερο του μέσου εθνικού (9,4%), το δε ποσοστό απασχόλησής τους ανέρχεται στο ύψος του 71,7% του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.

Σε περιφερειακό επίπεδο το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (18,8%), ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο (13,3%), και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12,9%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Αττική και η Κρήτη με ποσοστό ανεργίας 8,8% η κάθε περιφέρεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα