Στη Βουλή το ν/σ για τα εργασιακά, χωρίς διευθυντικό δικαίωμα

Στο μισό το κόστος των υπερωριών
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 14:34
UPD:16:13

ΟΜΟΦΩΝΑ ενέκρινε η Kυβερνητική Eπιτροπή το νομοσχέδιο που αναφέρεται στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στη ρύθμιση των υπερωριών, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται με τρόπο αποτελεσματικό θέματα που αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησης, την προστασία των εργαζομένων απο την εκμετάλλευση που υφίστανται, λόγω των κενών της υπάρχουσας νομοθεσίας, αλλά και επειδή δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία αυτή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είπε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αναγκαίες ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, και την καταπολέμηση της ανεργίας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο υπέρ των εργαζομένων.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ανατέλει μια νέα εποχή για τις εργασιακές σχέσεις.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση «κάνει πλάτες στον ΣΕΒ» όπως καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Αλογοσκούφης απάντησε ότι η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Ορισμένα στοιχεία του νομοσχεδίου παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέντευξη Τύπου του κ. Παναγιωτόπουλου.

Ειδικότερα, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται ορισμένες ρυθμίσεις -όπως είναι αυτές που αναφέρονται στις υπερωρίες και την υπερεργασία, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στη δυνατότητα να παρέχεται ισοβίως σύνταξη στις χήρες των οποίων οι σύζυγοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό ατύχημα (ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) και στη δυνατότητα εξαγοράς ως 150 ενσήμων σε ανέργους μεγάλης ηλικίας, ώστε να τύχουν του πλεονεκτήματος και να μπορούν να πάρουν σύνταξη.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο υποβάλλεται «εσπευσμένα, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «η Βουλή, η κυβέρνηση και ο τόπος λειτουργούν και τις Παρασκευές» και υπενθύμισε ότι δεν έγινε εφικτή η σύγκληση της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη, διότι πολλά μέλη της έλειπαν σε υπηρεσιακές αποστολές.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέτρεξε στο παρελθόν, παρατηρώντας, ότι με τη ρύθμιση Γιαννίτση «δεν έγινε αυτό που (καλοπροαίρετα θα έλεγα) ήθελε να συμβεί ο κ. Γιαννίτσης, να δοθούν δηλαδή περισσότερες ώρες εργασίας σε ανέργους. Υπήρξε ανάπτυξη -δυστυχώς- της «μαύρης» εργασίας και η κυβέρνηση προβλέπει τώρα μέτρα στην αντίθετη, εντελώς, κατεύθυνση». Με την ευκαιρία, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο «προβλέπεται ρητά η θέσπιση μεγάλων προστίμων για τους επιχειρηματίες που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις».

Σε ερώτηση σχετικά με την «έλλειψη διαλόγου με τους εργαζόμενους», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «πέραν των πολλών συζητήσεων που έγιναν επί του θέματος στο παρελθόν, το Μάιο 2004 η ΓΣΕΕ δεσμεύθηκε να προχωρήσει το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, η μόνη συζήτηση που έκανε η ΓΣΕΕ υπό την πίεση των εξελίξεων, ήταν η χθεσινή που κατέληξε σε ναυάγιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/14/1071409.htm ».

Tι προβλέπει το ν/σ

Το νομοσχέδιο, στις ρυθμίσεις του οποίου περιλαμβάνεται και ένα «μίνι ασφαλιστικό», και χωρίς το επίμαχο διευθυντικό δικαίωμα, δόθηκε στην δημοσιότητα από τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Α' θερινό τμήμα. Η ΓΣΕΕ προειδοποίησε χθες για κινητοποιήσεις και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για καταστρατήγιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας ορίζεται στο ν/σ εφαρμογή σε ετήσια ή τετράμηνη βάση, που θα καθορίζεται με απ' ευθείας συμφωνία εργαζομένων – εργοδοτών.

Σε ενδεχόμενη διαφωνία για τη διευθέτηση του ωραρίου εργασίας θα συγκροτείται τριμερής Επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί σε κάθε νομό. Την Επιτροπή αυτή θα συγκροτούν δύο μέλη από την πλευρά των εργαζομένων, δύο από τους εργοδότες, ενώ ο πρόεδρος θα προέρχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την επιπλέον απασχόληση που θα προκύπτει από τη διευθέτηση και η άρνησή του δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

Οσον αφορά στο κόστος των υπερωριών, επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε πριν από τον νόμο Γιαννίτση. Από την 41η ώρα της εβδομάδας μέχρι και την 45η όταν πρόκειται για πενθήμερο, ή την 48η ώρα για το εξαήμερο, η προσαύξηση μειώνεται στο 25% από 50%. Για τις υπερωρίες πέραν αυτού του ορίου και μέχρι τις 120 ώρες το χρόνο το κόστος είναι 50%, ενώ για πέραν των 120 ωρών το κόστος ανέρχεται σε 75%. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου αυξάνει τις ποινές που επιβάλλονται στους εργοδότες που παραβαίνουν τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή ύψους 900 ευρώ, ενώ αυξάνεται και σε 1.000 ευρώ το κατώτατο όριο του διοικητικού προστίμου που επιβάλλεται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Το σχέδιο νόμου, ρυθμίζει επίσης μεταξύ άλλων, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα: Παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης καταβολής της μεταβιβαζόμενης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας κατά την ημερομηνία του θανάτου και παρέχεται επί μία τριετία, η δυνατότητα στους ασφαλισμένους φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης (πλην ΟΓΑ) να αναγνωρίσουν με εξαγορά και υπό προϋποθέσεις μέχρι και 150 ημέρες ασφάλισης.

Τέλος, ρυθμίζεται σε 80 δόσεις η καταβολή των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στα Ταμεία Τύπου, ξενοδοχοϋπαλλήλων και ελευθέρων επαγγελματιών.Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, να καταβάλουν τις χρεωστούμενες ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού τους σε 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και υποχρέωση προκαταβολής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα