Ομοβροντία παραπομπών από την Κομισιόν

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2005 15:17

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη διαδικασία ανάθεσης της κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Λαύριο.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι δύο επιχειρήσεις που έφτασαν στο τελικό στάδιο (υποβολή χρηματοοικονομικών προσφορών) της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

Συγκεκριμένα, η πρώτη επιχείρηση δεν είχε την απαιτούμενη πείρα, ενώ η προσφορά που υποβλήθηκε από τη δεύτερη, στην οποία και ανατέθηκε τελικά η σύμβαση, δεν πληρούσε έναν από τους όρους σχετικά με τη μακροπρόθεσμη συμφωνία συντήρησης.

Εξάλλου, η Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα όσον αφορά το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ανάθεση 24 μελετών σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση δημοσίων δασών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πρόσκληση υποβολής προσφορών συγχέει τα κριτήρια επιλογής με τα κριτήρια ανάθεσης, πράγμα αντίθετο με την οδηγία 92/50.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να κινήσει κατά της Ελλάδας, και τεσσάρων χωρών - μελών τις διαδικασίες, επειδή δεν έχουν προβεί στην ανακοίνωση των μέτρων που απαιτούνται για την εφαρμογή στις εθνικές νομοθεσίες της οδηγίας 2003/123/EΚ, σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς των μητρικών και θυγατρικών εταιρειών. Τα κράτη μέλη έπρεπε να είχαν εγκρίνει τα μέτρα εφαρμογής μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2005 και να τα είχαν ανακοινώσει στην Επιτροπή.

Παράλληλα, η Επιτροπή απέστειλε επίσημη αίτηση στην Ελλάδα σχετικά με την έγκριση και την ανακοίνωση των μέτρων που απαιτούνται για την εφαρμογή της οδηγίας 2004/76/EΚ, για τροποποίηση της οδηγίας 2003/49/ΕΟΚ σχετικά με τη φορολόγηση των τόκων και των δικαιωμάτων. Η οδηγία 2004/76/ΕΚ τροποποιεί την οδηγία 2003/49/ΕΚ με την οποία απαλλάσσονται από παρακράτηση στην πηγή οι τόκοι και τα δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών διαφορετικών κρατών μελών. Τέλος η Επιτροπή απέστειλε επίσημη αίτηση στην Ελλάδα σχετικά με την έγκριση και την ανακοίνωση των μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2004/56/EΚ που αφορά την αμοιβαία συνδρομή των φορολογικών αρχών των κρατών μελών.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα