Mικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 11:11
UPD:11:12
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρή άνοδο σημειώνει στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Αυτή τη στιγμή (11.05), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,52% στις 581,86 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,61% στις 160,79 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 5,61 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 30 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και οκτώ διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 0,83% στις 33,92 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 0,76%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,18%, η Eurobank κατά 0,95% και η Alpha Bank κατά 1,05%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 1,50% εμφανίζουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Viohalco και του ΟΛΠ. Στο 1% διαμορφώνεται η άνοδος και για τις μετοχές των Ελλάκτορα, Μυτιληναίου και Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ διολισθαίνει κατά 1,20% και της Coca – Cola HBC κατά 1%.

Στα της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και πλέον μπαίνουμε στο τελικό στάδιο» και πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του φορολογικού βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Παράλληλα, παρέπεμψε στο Eurogroup της Παρασκευής, στην συνεδρίαση του οποίου θα γίνει απολογισμός της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα πάντως, σοβαρές ανατροπές για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους φέρνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των μισθωτών που αμείβονται με μπλοκάκι, αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, καταστηματαρχών, επιστημόνων, δικηγόρων , μηχανικών, ιατρών κ.α. Με δύο διατάξεις «φωτιά» (38 και 39) το υπουργείο εργασίας, αλλάζει ριζικά όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες στο θέμα των εισφορών για τον κλάδο της κύριας σύνταξης.

Από την πλευρά του, η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των τρίων δισ. ευρώ, επεσήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τρίτη, για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Η τελευταία κατά σειρά συνάντηση την Τρίτη αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα.

Τέλος, καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της MIG ανέλαβε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, κατόπιν της συνεδρίασης του δ.σ. του Ομίλου. Μέχρι πρότινος, ο κ. Βγενόπουλος δεν διέθετε εκτελεστικά καθήκοντα και διατελούσε μη εκτελεστικός πρόεδρος της MIF.

Σε σχετικές του δηλώσεις, επισήμανε ότι «παρότι οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου MIG επιδεικνύουν συνεχή και σημαντική βελτίωση και μάλιστα σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, οι προκλήσεις για το υπόλοιπό της φετινής χρονιάς είναι μεγάλες και σημαντικές».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα