Τη ριζική διαφωνία της Ελλάδας με το περιεχόμενο και τις βασικές ρυθμίσεις της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς της ζάχαρης, εξέφρασε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.
Το Συμβούλιο δεν κατέληξε σε απόφαση μετά τις αντιρρήσεις που πρόβαλαν οκτώ κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Εσθονία, Φιλανδία, Ιρλανδία και Λιθουανία) που σχημάτισαν τη λεγόμενη αναστέλλουσα μειοψηφία και καταψήφισαν την πρόταση της Επιτροπής.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το Σεπτέμβριο και επιδίωξη της βρετανικής προεδρίας είναι να ληφθεί απόφαση μέχρι το Νοέμβριο. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι οι απώλειες από τη μείωση των τιμών λευκής ζάχαρης κατά 39% και κυρίως των ζαχαρότευτλων κατά 42,6% θα καλυφθούν μόνο σε ποσοστό 60%.
Την ίδια ώρα 5.000 παραγωγοί και εκπρόσωποι του κλάδου από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για τα μέτρα που προωθεί η Επιτροπή.
Ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτη για την Ελλάδα η προτεινόμενη μεγάλη μείωση των τιμών των τεύτλων και της ζάχαρης καθώς και ο τρόπος διαχείρισης των ποσοστώσεων και η μη διευθέτηση των εισαγωγών ζάχαρης από τρίτες χώρες ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι να κατακλυσθεί η ευρωπαϊκή αγορά μετά το 2009.
Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε απόλυτη ταύτιση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των ελλήνων τευτλοπαραγωγών, είναι πλήρως αντίθετη με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για συνέχιση αυτής της στάσης εφόσον δεν διαμορφωθεί μια πιο ευνοϊκή πρόταση για τη βιομηχανία και τους τευτλοπαραγωγούς.