Ήπια πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 11:01
UPD:11:05
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ήπια πτωτικά εκκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεαζόμενο από την αβεβαιότητα που διέπει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Το κλίμα περιπλέκεται περαιτέρω λόγω και της αξίωσης περί πρόσθετων προληπτικών μέτρων, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Aυτή τη στιγμή (10.59), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,72% στις 550,59 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,98% στις 157,88 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υποτονικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 4,82 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 15 ενισχύονται, 26 υποχωρούν και 10 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,67% στις 34,13 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 1,13%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,78% και η Alpha Bank κατά 2,01%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται οριακά κατά 0,27%.

Στο ταμπλό, πτώση κοντά στο 1,50% εμφανίζει η μετοχή του ΟΤΕ, ενώ στο 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Viohalco, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 2% σημειώνουν οι μετοχές των Jumbo, Ελλάκτορα, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, να ζητήσουν από την Ελλάδα την υπογραφή επιπλέον μέτρων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή στην περίπτωση, που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, εξετάζουν οι πιστωτές σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, με δύο μεγάλα εμπόδια στο δρόμο προς το κλείσιμο της αξιολόγησης ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Αθήνας – θεσμών, με ενδιάμεσο σταθμό το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευή. Το ένα αφορά στα «κόκκινα» δάνεια που παραμένουν ένα από τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης αφού οι θέσεις της κυβέρνησης πόρρω απέχουν από εκείνες του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προ ημερών εξέπληξε ευχάριστα τα στελέχη της κυβέρνησης με την απόφασή του να προσφέρει μια επιπλέον ανάσα ρευστότητας στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Παράλληλα, συγκλίσεις διαπιστώνει η Αθήνα σε μια πρώτη αποτίμηση των επαφών στην Ουάσιγκτον, αλλά και σημαντικές διαφορές μεταξύ των πλευρών που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, όπως τόνισαν κυβερνητικοί κύκλοι. Η ελληνική πλευρά θεωρεί  ως σημαντικότερη σύγκλιση την επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση τουEurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά τους, αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εμφανίστηκαν χθες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσιγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τέλος, μια ώθηση με πρακτικό όφελος έως και 1 δισ. ευρώ, αλλά και ψυχολογική τόνωση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έδωσε η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να γίνονται δεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τα ομόλογα του EFSF που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Αν και δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση, η κίνηση αυτή δείχνει ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να «βάζει πλάτη» και προϊδεάζει για την πρόθεση Ντράγκι να δράσει άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θέτοντας σε κίνηση σειρά θετικών εξελίξεων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα EFSF της τάξης των 37 δισ. ευρώ που έχουν λάβει στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης αλλά και της απόκτησης του «καλού» κομματιού τραπεζών που εκκαθαρίστηκαν, και είναι τίτλοι με την ανώτερη διαβάθμιση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα