Mε απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2001 10:11

Πτωτικά κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών μετά τη χθεσινή προειδοποίηση της Applied Micro Circuits.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημία για το πρώτο οικονομικό της τρίμηνο και αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις πρώτου τριμήνου, καθώς οι παραγγελίες ισχυρών πελατών της, όπως είναι η Nortel και η Cisco Systems, μειώθηκαν. Πτωτικά κινούνται αυτήν την ώρα οι μετοχές των εταιρειών Stmicroelectronics και ARM Ηοldings. Στο limit down άνοιξε η μετοχή της Cap Gemini. Oπως μετέδωσε το Reuters λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η εταιρεία προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις και τα έσοδά της της το πρώτο οικονομικό τρίμηνο αλλά και στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κατώτερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Αντιθέτως, άνοδο σημειώνει η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας λογισμικού SAP. Σε συνέντευξή του στη "Wall Street Journal" ανώτερο στέλεχος της SAP δήλωσε ότι η εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά 20% στο εννεάμηνο του έτους.

Οι επενδυτές, πάντως, τηροούν στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίασης της Fed, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, θα προβεί στην έκτη μείωση των επιτοκίων για το 2001. Σε έρευνα του "Bloomberg", οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν, ότι η Fed θα περικόψει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ άλλοι θεωρούν πιθανή μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως των 50 μ.β., καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζουν ανησυχητική επιβράδυνση, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.657,7 μονάδες με πτώση 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.189,2 με απώλειες 0,46%, και, τέλος, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX στις 5.888,82 μονάδες μειωμπενος κατά 0,23%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα