RHM: Στα 958 εκατ. λίρες Αγγλίας η αξία της στην πώληση μετοχών

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 10:35

ΤΙΜΗ της μετοχής, για τη δημόσια εγγραφή της, όρισε η RHM Plc, η βρετανική εταιρεία, που παράγει το ψωμί Hovis και τα κέϊκ Mr Kipling, στις 275 πένες, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται στα 958 εκατ. λίρες Αγγλίας (1,7 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Η τιμή της μετοχής, συγκρίνεται με τις 285 πένες, τα ανώτερα επίπεδα της κλίμακας, που είχε ορίσει πριν από την πώληση η εταιρεία, η οποία άντλησε 475 εκατ. λίρες για την απόκτηση της εταιρείας με έδρα το Μάρλοου της Αγγλίας. Οι μετοχές, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται σήμερα στις 8 π.μ.

Η εταιρεία, ιδιοκτήτρια της Doughty Hanson & Co., μιας εταιρείας επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο, πουλά μετοχές, καθώς αυξάνεται το κόστος των υποθηκών, καθώς «μαραίνεται» η αγορά κατοικιών και οι τιμές του πετρελαίου, που βρίσκονται κοντά στα 60 δολ. το βαρέλι, βλάπτουν τις δαπάνες των καταναλωτών. Η εταιρεία τροφίμων, ηλικίας 130 ετών, της οποίας τα αρχικά προέρχονται από το Ranks Hovis McDougall, έχει πεί ότι τουλάχιστον ένα από τα προϊόντα της βρίσκεται στο 98% των βρετανικών νοικοκυριών.

Η Doughty Hanson και οι φούρνοι της, επένδυσαν 308 εκατ. λίρες Αγγλίας όταν αγόρασαν την RHM, η οποία παράγει επίσης τη σάλτσα Bisto και το αλάτι Saxa, από την Tomkins Plc, τον Αύγουστο του 2000, σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη στους επενδυτές. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους, η αξία εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. λίρες Αγγλίας σήμερα.

Τα χρήματα που θα αντλήσει η RHM από την πώληση, θα τα χρησιμοποιήσει για την πληρωμή δανείων, ύψους περίπου 472 εκατ. λιρών, που έχει λάβει από Doughty Hanson.

Η Credit Suisse First Boston είναι επικεφαλής των τραπεζών που διαχειρίζονται την πώληση. Η Citigroup Inc., η Deutsche Bank AG, η HSBC Holdings Plc και η JPMorganCazenove, βοηθούν επίσης στον διακανονισμό της προσφοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα