Tαϊλάνδη: Στο 1,2 δισ. δολ. οι ζημίες από το τσουνάμι στον τουρισμό

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 11:07

ΣΤΑ 50 δισ. μπατ (1,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) ενδέχεται να ανέλθουν οι ζημίες στον τουρισμό της Ταϊλάνδης, από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου, 52% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού της χώρας.

«Με την πρώτη ματιά φαινόταν ότι θα είχαμε ζημίες 33 δισ. μπατ για ολόκληρο το έτος, αλλά τώρα νομίζω ότι αυτές θα είναι πολύ υψηλότερες», ανέφερε ο Juthamas Siriwan, επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού της Ταϊλάνδης, σε συνέντευξή του στην Μπανγκόκ, συμπληρώνοντας: «Περίπου 45 με 50 δισ. μπατ θα είναι οι ζημίες στα έσοδα του τουρισμού».

Οι τουρίστες δεν επέστρεψαν τόσο γρήγορα όσα αναμενόταν στα νοτιοδυτικά θέρετρα της Ταϊλάνδης, συμπεριλαμβανομένων των Phuket, Krabi, Khao Lak and Phi Phi, αποδεκατίζοντας τα κέρδη των ξενοδοχείων, των αεροπορικών εταιρειών, των εστιατορίων, των ξεναγών και των πωλητών σουβενίρ, από τη στιγμή που ο σεισμός προκάλεσε τα τεράστια κύματα, που σκότωσαν περισσότερους από 5.400 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη, το ήμισυ εκ των οποίων ήταν τουρίστες. Από την καταστροφή, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και στις αεροπορικές εταιρείες για τις περιοχές που επλήγησαν, είναι 70% χαμηλότερες, παρά τις επιτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης και τη δαπάνη 750 εκατ. δολ. ΗΠΑ για την ανακαίνιση των κτιρίων.

Η κυβέρνηση της χώρας, έδωσε στον Οργανισμό Τουρισμού, επιπλέον 2,5 δισ. μπατ, αυτόν τον μήνα, προκειμένου να στηρίξει τη βιομηχανία, η οποία αποτέλεσε το 6,4% της οικονομίας των 164 δισ. δολ. το 2004.

Ο Juthamas ζήτησε 3 δισ. μπατ, μετά τη δαπάνη περισσοτέρων των 4,6 δισ. μπατ, για την αναζωογόνηση της τουριστικής εμπιστοσύνης, που χάθηκε από το τσουνάμι, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των Καλλιστείων της Μις Κόσμος. Τα επιπλέον κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την διαφήμιση της χώρας, ως τόπο προορισμού των Ασιατών τουριστών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα