Πτωτικά κινήθηκε ο καφές Arabica στο Τόκυο

Καθώς ήπιος καιρός επικρατεί στη Βραζιλία
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 12:10

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του καφέ Arabica στο Τόκυο, σε ποσοστό 4,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αυξομείωση από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα σήμερα, καθώς ο ήπιος καιρός στη Βραζιλία, βοήθησε τις καλλιέργειες και περιόρισε τις ανησυχίες για μία πιθανή παγωνιά (frost).

Η Βραζιλία, καλλιεργεί περίπου το 43% του καφέ Arabica παγκοσμίως, μιας ποικιλίας που χρησιμοποιούν οι εταιρείες Starbucks Corp. και η Doutor Coffee Co., με έδρα το Τόκυο. Οι προμήθειες καφέ αυξήθηκαν από την έναρξη της εσοδείας, τον μήνα που πέρασε.

Ο καφές Arabica για τα συμβόλαια του Μαΐου 2006, υποχώρησε για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, κατά 800 γιέν, φθάνοντας στα 18.610 γιέν ανά σάκο των 69 κιλών, στο Χρηματιστήριο Σπόρων του Τόκυο, στις 2:33' μ.μ., τοπική ώρα.

«Οι τιμές του καφέ υποχωρούν, καθώς οι ανησυχίες για καταστροφή των καλλιεργειών από παγωνιά, περιορίζονται», ανέφερε ο Yukari Nozaki, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων με την Ace Koeki Co., σήμερα σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η εσοδεία είναι καλύτερη απ'ό,τι αναμενόταν».

Οι τιμές του καφέ κινήθηκαν ανοδικά πριν από την είσοδο του χειμώνα στη Βραζιλία, τον μήνα που πέρασε, καθώς εικάζετο, ότι μία παγωνιά θα καταστρέψει τα δέντρα και θα βλάψει την εσοδεία του επόμενου έτους. Συνήθως, η εποχή της παγωνιάς στη Βραζιλία είναι από τα μέσα του Ιουνίου έως το τέλος του Ιουλίου.

Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη εισαγωγός καφέ στον κόσμο, διαθέτει περίπου 90.000 καταστήματα με καφέ και τσάϊ, που πουλούν περίπου 10 δισ. δολ. σε αφεψήματα ετησίως.

Οι χαμηλότερες τιμές καφέ στο Τόκυο, ακολούθησαν την πτώση των αντίστοιχων στη Ν. Υόρκη, χθες. Οι τιμές στη Ν. Υόρκη υποχώρησαν 5,1%, καθώς εικάζεται ότι οι Αμερικανοί επεξεργαστές του προϊόντος, θα έχουν μεγαλύτερες προμήθειες κατά τη διάρκεια των χαμηλότερων πωλήσεων τη σαιζόν.

Τα συμβόλαια του καφέ για παράδοση Σεπτεμβρίου, υποχώρησαν 5,4 σεντς, στα 1,001 δολ. η λίμπρα στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, μετά την υποχώρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Ιανουαρίου, στα 99,9 σεντς. Η χθεσινή υποχώρηση των τιμών ήταν η μεγαλύτερη, για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια από τις 16 Νοεμβρίου. Οι τιμές υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα του 1,395 δολ. στις 11 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα