Συνεδρίαση της Κυβερνητικής για το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων

Το σχέδιο έτοιμο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 15:08

Με θέμα την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, εν όψει της στρατηγικής της Λισσαβόνας, μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή.

Όπως είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, «εχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Έχουν εμπλακεί όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Όπως σημείωσε ο κ. υπουργός, «η Ελλάδα, αναφορικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση, δεν βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι ρυθμοί ανάπτυξης, τον τελευταίο χρόνο, είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η εξέλιξη της ανεργίας δεν είναι από τις πιο ανησυχητικές». «Οπωσδήποτε όμως υπάρχει πρόβλημα», αναγνώρισε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: «Πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας».

Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και οι δράσεις όλων των υπουργείων κινούνται στην κατεύθυνση των ολοκληρωμένων κατευθυντηρίων γραμμών του εαρινού συμβουλίου του 2005, που είναι:

-η δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο το έλλειμμα να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2006.

-ο νέος επενδυτικός νόμος

-η φορολογική μεταρρύθμιση

-οι αποκρατικοποιήσεις

-η αναμόρφωση της λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς

-οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΤΙ)

-η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων αλλά και: η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο εθνικός διάλογος για την παιδεία, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, κλπ.

Ολα τα ανωτέρω αφορούν δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας, είπε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα