Alpha Bank: Υποτονική η εγχώρια ζήτηση

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 15:21
UPD:15:25
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην υποτονική εγχώρια ζήτηση του α’ τριμήνου του 2016 εστιάζει η Alpha Bank, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων.

Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η μειωμένη ζήτηση συνάγεται από τα εξής: 

  • τη στασιμότητα του αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά
  • την εκ νέου υποχώρηση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας
  • την επιδείνωση των αποπληθωριστικών τάσεων

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι επιβαρύνσεις στην έμμεση φορολογία συγκράτησαν σε πρώτη φάση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τις αποπληθωριστικές πιέσεις σταθεροποιώντας ή και αυξάνοντας τις τιμές ορισμένων προϊόντων. Ωστόσο - συνεχίζει η Alpha Bank - η αρνητική τους επίδραση επί του διαθεσίμου εισοδήματος και της ζητήσεως, οδηγούν σε περαιτέρω συμπίεση των τιμών εντός του 2016. Στην τελευταία αυτή εξέλιξη συνέβαλε σημαντικά και η συνέχιση των καθοδικών τάσεων των τιμών πετρελαίου.

Όσον αφορά τον τομέα της προσφοράς, η Alpha Bank σημειώνει ότι παρά την εισαγωγή των κεφαλαιακών ελέγχων, η ελληνική βιομηχανία - και ιδιαίτερα η μεταποίηση - επέδειξε αντοχές κατά το 2015 και στους πρώτους μήνες του 2016. Αυτό, εξηγεί, συνδέεται με το γεγονός ότι οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είχαν σχετικά νωρίς ενσωματώσει στην στρατηγική τους την αβεβαιότητα του 2015 διαμορφώνοντας την κατάλληλη πολιτική επιβιώσεως.

Ενδεικτικά, στο πρώτο δίμηνο του 2016, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,0%, έναντι αυξήσεως κατά 4,3% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015. Θα πρέπει ωστόσο, να σημειωθεί, ότι ο μέσος δείκτης του πρώτου διμήνου 2016 διαμορφώθηκε στις 85,1 μονάδες υπολειπόμενος κατά 14,9% του 2010, έτους βάσεως του δείκτη. Παρά το δυσχερές περιβάλλον ο μεταποιητικός κλάδος δύναται να έχει θετικές προοπτικές με την βαθμιαία χαλάρωση και τελικά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Στη συνέχεια, η ανάλυση της τράπεζας εστιάζει στους τομείς της οικονομίας που συνέβαλαν θετικά στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία της ελληνικής οικονομίας - και οι οποίοι ήταν η βιομηχανία και ο τουρισμός. Ο τουρισμός αποτελεί κλάδο που εκτιμάται ότι συνέβαλε θετικά στο ΑΕΠ και το 2015, ενώ έχει στηρίξει την οικονομία σε όλη την διάρκεια της υφέσεως, ιδίως στα τρία τελευταία έτη. Σημειώνεται ότι σε κάθε έτος καταγράφεται νέα μέγιστη επίδοση του αριθμού των αφίξεων ξένων επισκεπτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα