Εταιρική ευφορία στη Ν. Υόρκη

Σημαντικά κέρδη για τις μετοχές
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 00:01
UPD:06:10

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ενθαρρυντικών κερδοφοριών πυροδότησε ράλι στο Nasdaq και κέρδη στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν τα θετικά αποτελέσματα της IBM ως μια θετική ένδειξη για τη γενικότερη εικόνα των εταιρικών κερδών. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 71,57 μονάδες, ποσοστό 0,68%, φθάνοντας στις 10.646,56 μονάδες. Με άνοδο 28,31 μονάδων, ποσοστό 1,32%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.173,18 μονάδες.

Η αύξηση των στοιχημάτων για ισχυρότερες κερδοφορίες έδωσε ώθηση σε έναν αριθμό μετοχών, εν όψει των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, με πρωταγωνιστές στα κέρδη τις μετοχές τεχνολογίας.

Η μετοχή της IBM ενισχύθηκε κατά 3%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη στο δείκτη Dow Jones, μετά τις αναφορές για την κερδοφορία του ομίλου, ενώ ακολούθησε η μετοχή της Merrill Lynch με κέρδη 2,5%.

Αναλυτές επισημαίνουν τη βελτίωση του κλίματος στον τομέα τεχνολογίας και προβλέπουν περαιτέρω ενθαρρυντικές ανακοινώσεις για τα εταιρικά κέρδη το επόμενο διάστημα.

Από τις 71 εταιρείες του δείκτη Standard & Poor's 500 που ανακοίνωσαν κερδοφορίες μέχρι προχθές περίπου το 80% ανταποκρίθηκε ή ξεπέρασε τις προβλέψεις αναλυτών. Αναλυτές προβλέπουν αύξηση κερδών 7,1% για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κέρδισαν για τρεις συνεχείς εβδομάδες, οδηγώντας το δείκτη S&P 500 στα υψηλότερα τετραετίας, εν μέσω αντιφατικών προσδοκιών για τους ρυθμούς αύξησης των κερδοφοριών και ανάπτυξης της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους σημαδεύθηκε από μια απαισιόδοξη νότα για τις τιμές του πετρελαίου και την απειλή για επιβραδυνόμενους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Αλλά η προοπτική αντεστράφη και προβλέπεται υψηλότερο επίπεδο για το δείκτη S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους, εκτιμούν αναλυτές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, με τα περισσότερα να αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας ή τετραετίας, μετά τις ανακοινώσεις για συμφωνίες συγχωνεύσεων από κορυφαίους ομίλους.

Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία στα ανώτερα των 10 μηνών συνέβαλε στα κέρδη των μετοχών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,46%, στις 1.165,9 μονάδες, κάτω από το ρεκόρ τριετίας που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα αλλά ακόμη υψηλότερα 12% από την αρχή του έτους. Ο δείκτης Nikkei εκτινάχθηκε στα υψηλότερα 14 εβδομάδων, με οριακά κέρδη στις 11.764,84 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα