Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 11:02
UPD:11:03
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον, όπου «παίζεται» η τύχη της ελληνικής αξιολόγησης, εκκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να ανακτήσει το τεχνικό όριο των 560 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,67% στις 557,26 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 2,29% στις 152,17 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υποτονικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 5,03 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 34 ενισχύονται, οκτώ υποχωρούν και 13 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 4,50% στις 30,22 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 4,93%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 7,18%, η Eurobank κατά 4,91% και η Alpha Bank κατά 2,91%.

Στο ταμπλό, κέρδη κοντά στο 3% εμφανίζουν οι μετοχές της Viohalco και του Ελλάκτορα, ενώ άνω του 2% διαμορφώνονται τα κέρδη για την ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

Στα της διαπραγμάτευσης, «εφικτή» χαρακτήρισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, εμμένοντας στην επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της Ελλάδας και η οριστικοποίηση της αξιολόγησης είναι απολύτως εφικτή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, εν όψει των εργασιών της Εαρινής Συνόρου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς έχει επιτευχθεί πρόοδος στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αντικτύπου των απαιτούμενων μέτρων. «Τους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει πολλή δουλειά» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «εάν υπάρξει καλή θέληση απ' όλες τις πλευρές, τότε σχετικά σύντομα θα έχουμε τελειώσει».

Από την πλευρά του, «οι συζητήσεις για την ελληνική αξιολόγηση δεν οδεύουν προς μία νέα κρίση» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. «Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κρίση» τόνισε ενδεικτικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πιστωτικό πρόβλημα, προτού εκταμιευτεί η επόμενη δόση του προγράμματος.

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι μόλις «η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, της φορολογίας εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων», τότε «θα δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε» στο ζήτημα του χρέους.   Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει για το ελληνικό χρέος, καθιστώντας ωστόσο, απολύτως αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα