«Οι συζητήσεις για την ελληνική αξιολόγηση δεν οδεύουν προς μία νέα κρίση» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
«Είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κρίση» τόνισε ενδεικτικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πιστωτικό πρόβλημα, προτού εκταμιευτεί η επόμενη δόση του προγράμματος.
Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι μόλις «η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, της φορολογίας εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων», τότε «θα δούμε τι χρειάζεται να κάνουμε» στο ζήτημα του χρέους.
Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει για το ελληνικό χρέος, καθιστώντας ωστόσο, απολύτως αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Θεωρώ ότι οι Έλληνες καταλαβαίνουν πλήρως πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για τους Ευρωπαίους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το Ταμείο βοηθάει την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους, από την άποψη ότι το θεωρεί μη βιώσιμο».
Επομένως, συνέχισε, χρειαζόμαστε το ΔΝΤ προκειμένου να υπάρχει η σωστή ισορροπία.
«Η δέσμευσή μας για την ελάφρυνση του χρέους ισχύει ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες θα συζητήσουμε τι πρέπει να συμβεί προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εμπλοκής του Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Εφικτή η συμφωνία»
Απο την πλευρά του, «εφικτή» χαρακτήρισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, εμμένοντας στην επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της Ελλάδας και η οριστικοποίηση της αξιολόγησης είναι απολύτως εφικτή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, εν όψει των εργασιών της Εαρινής Συνόρου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς έχει επιτευχθεί πρόοδος στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αντικτύπου των απαιτούμενων μέτρων.
«Τους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει πολλή δουλειά» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «εάν υπάρξει καλή θέληση απ' όλες τις πλευρές, τότε σχετικά σύντομα θα έχουμε τελειώσει».
Όσον αφορά τις σχέσεις Κομισιόν - ΔΝΤ, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές «δουλεύουν εποικοδομητικά», παραδεχόμενος ωστόσο, ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές στην αξιολόγηση των δημοσιονομικών προσπαθειών που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους».
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι αυτές «οι διαφορές μπορούν εύκολα να γεφυρωθούν».
naftemporiki.gr