Standard & Poor's: Στο Α- η πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 07:59

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας, στο Α- προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει πλήρως τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Η επιθετικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει τη δομή του οικονομικού τομέα σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη κερδοφορία των κρατικών εταιρειών, ώθησαν στην αναθεώρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Standard & Poor's, στη Ν. Υόρκη. Και η πιστοληπτική ικανότητα του Χονγκ Κονγκ αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο ΑΑ-.

Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση των ξένων αποθεμάτων επέτρεψαν στην κυβέρνηση να βοηθήσει τις δανείστριες, συμπεριλαμβανομένης της Industrial & Commercial Bank of China, με νέα κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολ. τα δύο τελευταία χρόνια. Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιταχύνθηκε στο 9,5% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, μετά την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/20/1073021.htm .

«Οι αρχές έκαναν πολλά βήματα για τη βελτίωση αυτού του μετώπου, αναδιαρθρώνοντας την κεφαλαιακή δομή των τραπεζών και βελτιώνοντας τα συστήματα διαχείρισης κινδύνων», ανέφερε ο Devendran Mahendran, αναλυτής της HSBC Holdings Plc, στο Χονγκ Κονγκ.

Τα αποθέματα της Κίνας σε συνάλλαγμα ανήλθαν σε 711 δισ. δολ. και είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα μετά την Ιαπωνία, στον κόσμο. Η αύξηση των αποθεμάτων ώθησε σε αντιδράσεις τους πολιτικούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ότι η κλειστή ισοτιμία του γιουάν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, υποβαθμίζει το νόμισμα και δίνει στους εξαγωγείς άδικο πλεονέκτημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα