Market beat: Ώρα για ελεύθερη έκφραση του φρονήματος των θεσμικών  

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 10:02
UPD:10:03
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Με τα χρόνια η συνεχής παρακολούθηση επιτρέπει την αναγνώριση της διαφοράς που έχουν οι κεντρικοί market makers των τραπεζικών blue chip και θα λέγαμε ότι την καλύτερη άμυνα μπορεί να ξεδιπλώνει η ΑΛΦΑ και την καλύτερη επίθεση η ΠΕΙΡ. Όποιος ωστόσο διακρίνει τακτικές σπάνια πετυχαίνει και την κατάληξη της τιμής στο τέλος της συνόδου αφού όλα αλλάζουν με ορμή σε μια μικρού βάθους σύνοδο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι διεθνείς αγορές ετοιμάζονται για μια ανοδική εβδομάδα και το ΧΑ για την επόμενη πτωτική με τις τράπεζες οδηγούς μιας πτώσης που έχει διάρκεια και εμφάνισε τάσεις εκτόνωσης μόλις χθες. Οι θεσμικοί του ΧΑ στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Απριλίου φρόντισαν με επιμέλεια να μην περάσει ο 25άρης κάτω από τις 147 μονάδες και η στήλη από το πρωί της Τρίτης έχει ειδοποιήσει για τα επίπεδα που θα αποτελέσουν τις στηρίξεις του στη δεδομένη συγκυρία. Οι traders στα παράγωγα δεν άπλωσαν στοιχήματα πέρα από τις 140 μονάδες και ως τις 160 μονάδες γιατί «γνώριζαν» ότι μια διάτρηση καθοδικά των επιπέδων των 147 μονάδων θα ανάγκαζε σε αναδιάρθρωση στοιχημάτων την ώρα που θα γινότανε και η μετακύληση θέσεων.

Από το μέσο της σημερινής συνόδου και μετά την παύση της διαπραγμάτευσης των σειρών Απριλίου οι θεσμικοί στο ΧΑ δεν θα υπολογίζουν τις ανάγκες των εγχώριων συναδέλφων τους στα παράγωγα και θα αποτυπώσουν πιο έντονα της διαθέσεις τους. Αυτές για την ώρα από όσα έγιναν στο πεδίο της πολιτικής είναι υπέρ της φυγής από τον κίνδυνο που συνεπάγεται ένα πιθανό ομολογημένο αδιέξοδο στην πορεία για την ολοκλήρωση της πρώτης Αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου με ορισμένους εγχώριους αναλυτές να αναφέρονται στο… τέταρτο.

Ως τώρα οι επενδυτές έχουν επιβάλλει μια αμυντικών χαρακτηριστικών πτώση αφού ερμήνευσαν αρνητικά την αποχώρηση χωρίς κατάληξη των ελεγκτών του κουαρτέτου από την Αθήνα με πρόφαση  τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Εκεί έχουν μαζευτεί όλοι οι εμπλεκόμενοι πολιτικά και τεχνοκρατικά στην ελληνική υπόθεση και για την ώρα θετικά έχει εκληφθεί η δήλωση των προθέσεων της αμερικανικής πλευράς να συνδέσει το οικονομικό με το προσφυγικό πρόβλημα της Ελλάδας και μάλιστα σε επίπεδο Προέδρου. Φυσικά όλοι υπογραμμίζουν τη σιωπή του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ο οποίος σήμερα θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα απαντήσει στην επιθετική τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ κ Λαγκάρντ για την βιωσιμότητα του χρέους και τους ηρωικούς πολίτες της χώρας. Αυτά όμως θα συμβούν μετά το πέρας των συναλλαγών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακά ανοδικά - για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση - τερμάτισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα οικονομικά αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 17.931,15 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,03% στις 4.948,95 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,06% στις 2.084,54 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing  εμφάνισε ήπια κέρδη κατά 0,7% ενώ αντίθετα, οι μετοχές των Bank of America, Wells Fargo και ΒlackRock υποχώρησαν έως 1%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 0,72% στα 41,46 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,71% στα 43,86 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 13.000 - στις 253.000 - υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις  ΗΠΑ,  παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1973. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση των νέων αιτήσεων στις 270.000. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 3 - 9 Απριλίου. 

Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, υποχώρησε κατά 1.500 αιτήσεις, στις 265.000. Ο συνολικός αριθμός όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ανήλθε στα 2,17 εκατ. άτομα, σημειώνοντας πτώση κατά 18.000 έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, οριακή αύξηση κατά 0,1% σημείωσαν τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές στον ενεργειακό κλάδο ενισχύθηκαν κατά 0,9% καταγράφοντας την πρώτη αύξηση μετά από τέσσερις μήνες.

Αύξηση σημείωσαν και οι τιμές σε αέριο - ηλεκτρισμό. Στον αντίποδα, οι τιμές στον κλάδο των τροφίμων υποχώρησαν κατά 0,2%. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Την ίδια ώρα, πτώση της τάξης του 5,9% εμφάνισαν τα κέρδη της Wells Fargo στο α’ τρίμηνο του 2016, λόγω των επιπτώσεων από την χαμηλή τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 5,46 δισ. δολάρια (0,99 δολ./μετοχή) έναντι 5,8 δισ, δολαρίων (1,04 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, ενισχύθηκαν κατά 4,3% στα 22,2 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 0,97 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 21,61 δισ. δολαρίων.

Ακόμη, μείωση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της BlackRock, λόγω των μειωμένων κεφαλαιακών ροών των πρώτων μηνών του έτους. Η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 657 εκατ. δολάρια έναντι 822 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Τα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν στα 3,92 δολάρια από 4,84 δολάρια, ενώ τα έσοδα διολίσθησαν κατά 4% στα 2,62 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 4,29 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 2,72 δισ. δολαρίων.

Τέλος, μείωση σημείωσαν στο α’ τρίμηνο του 2016, και τα καθαρά κέρδη της Bank of America, λόγω της μεγάλης πτώσης στα έσοδα του επενδυτικού κλάδου. Η κερδοφορία της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 2,68 δισ. δολάρια (0,21 δολ./μετοχή) έναντι 3,1 δισ. δολαρίων (0,25 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη της τάξης των 0,20 δολ./μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν στα 19,7 δισ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εν μέσω τόσο των εταιρικών αποτελεσμάτων, όσο και των έντονων διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,02% στις 6.362 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,52% στις 10.78 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,34% στις 4.506 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακά κέρδη κατά 0,22% στις 343,81 μονάδες.

Στο ταμπλο, η μετοχή της Nestle ενισχύθηκε κατά 2% και της Unilever κατά 0,54% , ενώ αντίθετα, η Burberry υποχώρησε κατά 3,7%. Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ήπια ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,43% στα 41,94 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,50% στα 44,40 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε μηδενικά επίπεδα διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι -0,2% τον Φεβρουάριο και -0,1% τον Μάρτιο του 2015. Παράλληλα, στις χώρες της Ε.Ε., ο πληθωρισμός επίσης διαμορφώθηκε στο 0% έναντι -0,1% τόσο τον Φεβρουάριο του 2016, όσο και τον Μάρτιο του 2015.

Την ίδια ώρα, σε αρνητικά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις της Burberry κατά τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου 2015 - Μαρτίου 2016. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2% στα 1,41 δισ. στερλίνες, λόγω των αδύναμων μεγεθών στις αγορές της Ασίας. Η μεγαλύτερη πτώση μάλιστα, σημειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αναταραχής. Για τους επόμενους μήνες, η Burberry αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων - και συγκεκριμένα πτώση των εσόδων κατά 10%.

Επίσης, πτώση της τάξης του 2% - στα 12,5 δισ. ευρώ -  εμφάνισαν το α’ τρίμηνο του 2016, τα έσοδα της Unilever PLC. Η πτώση των εσόδων οφείλεται στις μη ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά συναλλάγματος, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς τις εξαγωγές.

Παράλληλα, την περικοπή 600 θέσεων εργασίας στη Βρετανία εξετάζει η Royal Bank of Scotland, βάζοντας «λουκέτο» σε 34 υποκαταστήματά της.   Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζομένους για τις επικείμενες απολύσεις. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, ο συνολικός αριθμός των περικοπών έχει ανέλθει σε 1.500 θέσεις εργασίας.

Τέλος, αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) το βασικό επιτόκιο, με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (assets) να παραμένει στα 375 δισ. στερλίνες. Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΒοE αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της χώρας, έως ότου διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το οποίο θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

«Υπάρχουν ενδείξεις αβεβαιότητας σχετικά με το δημοψήφισμα, οι οποίες επιβαρύνουν μερικώς την οικονομική δραστηριότητα» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της Boe. «Αυτή η αβεβαιότητα, ενδεχομένως να επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας στο α’ εξάμηνο του 2016» καταλήγουν οι Βρετανοί τραπεζίτες, τηρώντας στάση αναμονής, εν όψει των καταιγιστικών εξελίξεων.

ΧΑ

Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν ανοδικά και αφού ταλαντεύθηκαν οι δείκτες στην Ευρώπη, συνέχισαν την άνοδο με μικρά βήματα μετά από το άλμα πάνω από +2% την Τετάρτη. Οι αγορές στις ΗΠΑ διαπραγματευόντουσαν σταθεροποιητικά όταν λειτουργούσε το ΧΑ, όπου από τις 15:40 είχε ανεβάσει κάπως ρυθμούς συναλλαγών μετά από ένα «κοιμισμένο» τρίωρο και παράλληλα από απώλειες της τάξης του -0,9% προχωρούσε σχεδόν κατακόρυφα προς τα επίπεδα του κλεισίματος της Τετάρτης. Οι τράπεζες πέρασαν από οδηγοί στην κάθοδο σε ανοδική τροχιά, αλλά πολλοί κλάδοι συνέχισαν να εμφανίζουν υπολογίσιμες απώλειες,  με αποτέλεσμα οι μεταβολές των βασικών δεικτών να είναι οριακές ενώ του FTSEM -2,22%.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (14 από 17) έναντι των ανοδικών (11 από 6) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 23 είχαν πτώση και 3 ήταν αμετάβλητες. Στα 36,669 από 44,092 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,01 από 26,3 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερσυγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε, οι πιέσεις αγκάλιασαν αρχικά το σύνολο σχεδόν των κλάδων.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +0,49%, ο CAC είχε μεταβολή +0,23%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,11%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα κατόπιν επικράτησε πτωτική τάση και αντίδραση, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,01% και -0,08%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,13% και έφθασε στις 548,10 από 548,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 148,75 από 148,62 με μεταβολή +0,09%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών κατά 0,2 της μονάδας στον ΓΔ και άφησαν αδιάφορο τον 25άρη και έτσι έκλεισαν κοντά στο μέγιστο του εύρους της πιο μικρής διακύμανσης ημέρας στη βδομάδα. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τηλεπικοινωνιών +1,88% από +1,50%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,63% από -3,51%, Εμπορίου +1,07% από +0,19%, Ασφαλειών +0,69% από 0,00%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,41% από -1,28%, Τραπεζών +0,29% από -4,43%, Τεχνολογίας +0,26% από -1,71%, Ταξίδια Αναψυχή +0,22% από +0,41%, και ο 25άρης +0,09% από -0,93%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Υγείας -2,56% από -2,50%, ο FTSEM -2,22% από -2,13%, Κοινής Ωφέλειας -1,83% από +0,16%, Κατασκευές Υλικά -1,82% από -1,20%, Πρώτων Υλών -1,35% από -0,81%, Ακίνητης Περιουσίας -1,21% από -1,78%, Πετρελαίου Αερίου -1,13% από +1,01%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,10% από -0,71%, Χημικών -0,69% από -0,69%, Τροφίμων Ποτών -0,49% από +3,10%, και ο ΓΔ -0,13% από -0,83%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,669 από 44,092 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,904 από 0,539 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 31,184 από 42,069 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,621 από 1,133 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,125 από 41,113 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 48,813 από 80,993 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 45 από 40 των καθοδικών σε 55 από 56 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 16.

Τεχνική ανάλυση

Από τα πρόσφατα υψηλά από την τελευταία σύνοδο του Μαρτίου ως την περασμένη Πέμπτη, ο δείκτης με 5Χ5 πτωτικές έπιασε ως σκληρό πυθμένα τις 149,39 και αντέδρασε διακριτικά, με κλείσιμο τη Δευτέρα στις 152,96 μονάδες, κατόπιν πτώσης -0,14%. Την Τρίτη το πρωί σημειώναμε: «Σε περίπτωση πιέσεων ανησυχία θα προκαλέσει η καθοδική διέλευση των 149 μονάδων, αφού θα ανοίξει το δρόμο για τις 147 και αργότερα για τις 145,5 μονάδες». Οι επόμενες συνεδριάσεις και η χθεσινή μόνη ανοδική της βδομάδας για τον 25άρη τον έφεραν στις 150,01 την Τρίτη στις 148,62 την Τετάρτη και στις 148,75 χθες. Παράλληλα ανέδειξαν τα επίπεδα των 147 μονάδων βάσει των ελάχιστων ανά σύνοδο σαν σκληρό πυθμένα. Αν σήμερα πάρει διαστάσεις η ανοδική ορμή θα γίνουν και πάλι στήριξη πολλαπλά επιβεβαιωμένη.

Αντίθετα αν μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης των σειρών Απριλίου επικρατήσουν πιέσεις, οι 145 μονάδες μπορεί να φανούν αδύναμη στήριξη.  Αφού θα αποδειχθεί ότι οι θεσμικοί ήταν ήπια επιφυλακτικοί τις προηγούμενες μέρες αλλά τα μοντέλα τους επιβάλλουν ένταση στη ρευστοποίηση θέσεων.    

Οι θεσμικοί, έδωσαν στον 25άρη χθες πορεία σε θετικό πεδίο στην αρχή και στο τέλος των συναλλαγών ενώ τον κράτησαν σε αρνητικό πεδίο μόνιμα από τις 11:49 ως τις 16:46. Το μέγιστο μέρας ορίστηκε στα πρώτα 12 λεπτά στις 149,24 μονάδες (με μεταβολή +0,42%). Το ελάχιστο μέρας στις 147,16 μονάδες σημειώθηκε στις 15:17 (με μεταβολή -0,98%). Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε λίγο κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 9,466 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 4469 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας τις 149,25 μονάδες και κατώτερο τις 146,25. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 149,25 μονάδες. Άλλαξαν επίσης  χέρια 4272 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου και κανένα για τη σειρά Ιουνίου. Με τον 25άρη στο +0,09% και κλείσιμο στις 148,75 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα και την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 148,50, με 3674 και 11604 ανοικτά συμβόλαια αντίστοιχα. Το ύψος των ανοικτών συμβολαίων για τη σειρά που από το μέσο της σημερινής συνόδου θα είναι κυρίαρχη, υποδεικνύει την ολοκλήρωση της μετακύλησης θέσεων. 

Ο  Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Είχαμε τονίσει ότι ο σχηματισμός διπλής κορυφής στην περιοχή των 580 μονάδων θα έφερνε μια διόρθωση, που στην περιοχή των 545 μονάδων ολοκληρώνεται η 23,6% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από το χαμηλό των 420 μονάδων ως το υψηλό των 584 μονάδων.

Με το απαραίτητο "φίλτρο" δύο ημερών, αν ο Γενικός Δείκτης δεν καταφέρει, οριστικά, να κρατήσει αυτή την περιοχή, θα οδηγηθεί προς τις 520 μονάδες (38,2% κατά Fibonacci Retracement ) όπου κλείνει και το επόμενο ανοδικό "gap" στις 522,98 μονάδες. Η διάσπαση των 545 μονάδων και η κίνηση χαμηλότερα, είναι το πιο πιθανό σενάριο καθώς ήδη έχει διασπαστεί καθοδικά ο ΚΜΟ 30 ημερών ενώ η πτώση της Τρίτης άφησε νέο πτωτικό gap στις 559,03 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Διανύουμε την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και καθώς περνούν οι μέρες αντί να ξεκαθαρίζει το τοπίο, γίνεται όλο και πιο θολό. Η επιφυλακτικότητα έχει επιστρέψει στο Χρηματιστήριο και ο μικρός τζίρος στις τελευταίες συνεδριάσεις το αποδεικνύει. Οι συντηρητικοί επενδυτές επιλέγουν την αποχή εωσότου υπάρξουν εξελίξεις που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική. Μετά την αποτυχία, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για επίτευξη συμφωνίας, τα βλέμματα των επενδυτών έχουν στραφεί στην Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και στις σημαντικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάθεση νομοσχεδίων χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυξάνει τα ερωτήματα, ενώ αντικρουόμενες δηλώσεις γίνονται καθημερινά από Ευρωπαίους και Αμερικάνους Αξιωματούχους.

Αν η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμείνει, η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί με επόμενο στόχο μετά από τις 520 μονάδες την περιοχή των 480 μονάδων.

Η Οικονομία έχει παραλύσει και ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά άμεσα λήξη της αβεβαιότητας. Σε περίπτωση θετικής έκβασης των συζητήσεων, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συναντήσει καταρχήν αντίσταση στις 580 μονάδες (που έχουμε την διπλή κορυφή) και στη συνέχεια στόχος θα είναι το κλείσιμο των πτωτικών "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 632 μονάδες.

Θα πρέπει, όμως, την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν εξελίξεις και αν δεν προλάβει η Κυβέρνηση την επικύρωση της συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup στις 22/4, αυτό να συμβεί σε ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη εβδομάδα. Σήμερα έχουμε λήξη Παραγώγων για τα ΣΜΕ και τα options του FTSE Large Cap.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ήταν υποτονικές σήμερα Παρασκευή, αφού εμφανίστηκε μια προληπτική μείωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου πριν από μια συνεδρίαση των παραγωγών πετρελαίου το Σαββατοκύριακο, ενώ οι αγορές της περιοχής έλαβαν υπόψη τα σχετικά αισιόδοξα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν κάτω -0,37%, ενώ το αυστραλιανό χρηματιστήριο έφτασε ως +0,64%. Άλλες μέτρια κερδισμένες αγορές είναι της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. Στη Σαγκάη ο SSEC έχασε -0,14%, ενώ ο Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε οριακά κέρδη αρχικά αλλά τελικά κινείται κάτω κατά -0,06%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε 0,1%. Ο δείκτης έχει κερδίσει περίπου 3,5% για την εβδομάδα κατά την οποία χτύπησε ένα υψηλό πέντε μηνών, και στο φρένο σήμερα βοήθησε η μικρή αναθέρμανση της απαισιοδοξίας πάνω από την κινεζική οικονομία και η προγενέστερη αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% κατά το πρώτο τρίμηνο από το προηγούμενο έτος, η μέτρηση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες παρέχοντας πρόσθετη απόδειξη ότι μια επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να έχει φθάσει στο τέλος της.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν τραβηχτεί πίσω από την πρόσφατη κορυφή από τις ανησυχίες ότι η συνάντηση των κορυφαίων παραγωγών δεν μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση της προσφοράς. Η τιμή του αργού πετρελαίου ΗΠΑ ήταν πάνω 5 σεντς στα 41,54 δολάρια το βαρέλι, αλλά ακόμη μακριά από μια κορύφωση 4-1 / 2 μηνών πάνω από τα 42 που έφθασε στα μέσα της εβδομάδας, όταν οι ελπίδες ήταν υψηλότερες γύρω από τη συνάντηση των παραγωγών της Ντόχα» που πιθανά θα οδηγήσει σε αυστηρότερο έλεγχο επί του εφοδιασμού. Το μπρεντ αυξήθηκε κατά 4 σεντς στα  43,88 δολάρια το βαρέλι LCOc1.

Το δολάριο, άγγιξε ένα υψηλό μίας εβδομάδας αγοράζοντας 109,74 γιεν. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε άνετα πάνω από ένα πυθμένα σχεδόν 18 μηνών των 107,63 γιεν που έπιασε τη Δευτέρα.

Η στερλίνα παρέμεινε σταθερή στα 1,4146 δολάρια, κινείται μακριά από το χαμηλό των 1,4091 χθες βράδυ αφού η Τράπεζα της Αγγλίας στη σύνοδο για τη χάραξη πολιτικής ψήφισε 9-0 για να διατηρήσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, ακυρώνοντας τις εικασίες ότι ένα ή περισσότερα μέλη θα μπορούσαν να ψηφίσουν για μείωση στα επιτόκια.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ως σημείο «κλειδί» για τη συμφωνία η οποία επήλθε μεταξύ της Ελλάδας και των «θεσμών» τον Ιούλιο, χαρακτήρισε την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ, προσθέτοντας ότι δεν «βλέπει» ευελιξία από την πλευρά των Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι ανυποχώρητοι για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά πιστεύω ότι μπορεί αυτή να γίνει», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα πρέπει κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει το πρόγραμμα, τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Το τελευταίο πράγμα που η Ελλάδα χρειάζεται τώρα είναι καθυστερήσεις» ανέφερε. Όπως είπε, χρειάζονται ρεαλιστικά νούμερα και βιώσιμα μέτρα. Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατηρεί επιφυλάξεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, όμως η συμμετοχή του ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, δήλωσε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά, στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤκαι της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε η ίδια.

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια - τόσο από την Ελλάδα, όσο και τους θεσμούς - ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατόπιν της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο. Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις» και σημείωσε ότι υπήρξε ενημέρωση για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Μειώθηκε τον Μάρτιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζας της Ελλάδος, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΤτΕ. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) μειώθηκε στα 66,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου από τα 68 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Αντιστοίχως, ο απευθείας δανεισμός των πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 35,3 δισ. ευρώ από 36,2 δισ. ευρώ.

Σε περίοδο ύφεσης χαμηλής οικονομικής επίδοσης, υψηλότερος ΦΠΑ σημαίνει λιγότερα έσοδα, προειδοποιεί το ΕΒΕΠ, επικαλούμενο σχετική τοποθέτηση της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Βασίλη Κορκίδη, στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ.

Όπως σημειώνει, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντοπίζουν στην Ελλάδα «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ, (VAT Gap), τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως.

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, την Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας.

Ο Αλεξάντερ Τσίνελ ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τηςFraport Greece, η οποία συστάθηκε από τη γερμανική Fraport AG, με στόχο τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ο Τσίνελ μέχρι πρότινος εκτελούσε καθήκοντα υπεύθυνου του τομέα επενδύσεων της γερμανικής εταιρείας. «Τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια προσφέρουν εξαιρετικές δυνατότητες από τουριστικής πλευράς, καθώς αποτελούν κόμβους διασύνδεσης της περιφέρειας και των νησιών» επισήμανε, στις πρώτες του δηλώσεις ως επικεφαλής της Fraport Greece.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ είναι ο επόμενος στόχος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συμμετοχή της σε κοινοπραξία που θα διεκδικήσει την κατασκευή και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών για την παραχώρηση του έργου του Θριασίου, προϋπολογισμού περίπου 180 εκατ. ευρώ, είναι η 31η Μαΐου και ως εκ τούτου οι συζητήσεις για συνεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Την επέκταση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Investment Analysis ΑΕΠΕΥ, προκειμένου να παρέχει τις επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη.

Παράλληλα, αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας «ΕΥΡΩΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Δ.», σε συνέχεια σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Τέλος, η Επιτροπή αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 3.000 ευρώ στην εταιρία Altec Συμμετοχών ΑΒΕΕ, λόγω μη σύμμορφης με τα ΔΛΠ/ΔΠΧΑ κατάρτισης των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε στις 31.12.2011.

Τίτλοι τέλους μπήκαν σε άλλη μία ελληνική εταιρεία.Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο 14-4-2016 θα παραμείνουν κλειστά, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της εταιρείας, με την ανακοίνωση της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρυχθεί σε κατάσταση πτωχεύσεως. Παρά την προσπάθεια της διοίκησης και το πρόγραμμα περικοπών που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες, δεν κατέστη εφικτή η επιβίωση της εταιρείας, προσθέτοντας άλλη μία σοβαρή απώλεια στον επιχειρηματικό χώρο. Το δίκτυο της Ηλεκτρονικής περιελάμβανε 41 καταστήματα στην ελληνική επικράτεια και 450 εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον μπαίνουν στην ανεργία, ενώ σημαντικές είναι και οι αρνητικές συνέπειες για το δίκτυο των προμηθευτών.      

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ακόμη πιο δύσκολη θα καστήσουν την ανοικοδόμηση της Συρίας από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, καθώς οι δωρήτριες χώρες της Μέσης Ανατολής θα δυσκολευτούν να χορηγήσουν βοήθεια, προέβλεψε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Τη δέσμευση του ΔΝΤ να πράξει περισσότερα προκειμένου να τονωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, επαναλαμβάνει η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε έγγραφo του πρακτορείου Reuters, εν όψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Το Ταμείο θα πρέπει να πράξει περισσότερα προκειμένου να ενισχύσει τα κράτη – μέλη στην προσπάθεια επίτευξης των οικονομικών τους στόχων» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το αμερικανικό πρακτορείο.

Κατά 13.000 - στις 253.000 - υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1973. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση των νέων αιτήσεων στις 270.000. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 3 - 9 Απριλίου. 

Οριακή αύξηση κατά 0,1% σημείωσαν τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές στον ενεργειακό κλάδο ενισχύθηκαν κατά 0,9% καταγράφοντας την πρώτη αύξηση μετά από τέσσερις μήνες. Αύξηση σημείωσαν και οι τιμές σε αέριο - ηλεκτρισμό.

Στον αντίποδα, οι τιμές στον κλάδο των τροφίμων υποχώρησαν κατά 0,2%. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Πτώση της τάξης του 5,9% εμφάνισαν τα κέρδη της Wells Fargo στο α’ τρίμηνο του 2016, λόγω των επιπτώσεων από την χαμηλή τιμή του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε 5,46 δισ. δολάρια (0,99 δολ./μετοχή) έναντι 5,8 δισ, δολαρίων (1,04 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Μείωση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της BlackRock, λόγω των μειωμένων κεφαλαιακών ροών των πρώτων μηνών του έτους. Η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 657 εκατ. δολάρια έναντι 822 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Μείωση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη τηςBank of America, λόγω της μεγάλης πτώσης στα έσοδα του επενδυτικού κλάδου. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 2,68 δισ. δολάρια (0,21 δολ./μετοχή) έναντι 3,1 δισ. δολαρίων (0,25 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα