Kingfisher: Προς το Χρηματιστήριο για την αγορά αεροσκαφών

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 09:12

ΣΧΕΔΙΑ εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο το 2006, κάνει η Kingfisher Airlines Ltd., η αεροπορική εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους, που δημιουργήθηκε από τη μεγαλύτερη ζυθοποΐα της Ινδίας, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια, για να πληρώσει τα αεροσκάφη αξίας 5 δισ. δολ., που αγόρασε από την Airbus SAS.

H Kingfisher, η οποία έχει παραγγείλει 48 Airbus από τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων και πέντε A380, ενδέχεται να εισάγει τις μετοχές της για διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια του Μουμπάϊ και της Σικγαπούρης, σύμφωνα με τον Vijay Mallva, πρόεδρο της UB Group, η οποία έχει στην κυριότητά της την αεροπορική εταιρεία, σύμφωνα με σημερινή του συνέντευξη στη Σιγκαπούρη. Η αεροπορική εταιρεία, άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις από το Μουμπάϊ, τον Μάϊο.

Η αεροπορική εταιρεία, μία από τις τέσσερις νέες αεροπορικές εταιρείες, που άρχισαν να πετούν στην Ινδία τα τελευταία δύο χρόνια, ακολουθεί την Jet Airways (India) Ltd., στην πώληση μετοχών για την άντληση κεφαλαίων, με απώτερο στόχο την επέκταση. Το 2004 στην Ινδία, ταξίδεψαν 14,8 εκατ. άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ – ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης την επόμενη πενταετία, ενδέχεται να ανέλθει στο 20%, καθώς αυξάνεται η αφθονία και οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ενθαρρύνουν τον κόσμο να πετάξει.

«Η αεροπορία της Ινδίας έρχεται στο προσκήνιο», ανέφερε ο Viswanathan Vasudevan, ο οποίος κατέχει μετοχές της Jet Airways, ανάμεσα τα 150 εκατ. δολ. σε μετοχές που διαχειρίζεται με την Aquarius Investment Advisors Pte., στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει τρομακτική αύξηση της επιβατικής κίνησης και ο μεγάλος αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που αρχίζουν να λειτουργούν, το επιβεβαιώνει».

Η Kingfisher, που πήρε το όνομα της από την καλύτερη σε πωλήσεις μπύρα της Ινδίας, είναι μία από τις τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, που σχεδιάζουν την πώληση μετοχών. Η Air India Ltd., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία εξωτερικών πτήσεων της χώράς, η Indian Airlines Ltd., η δεύτερη μεγαλύτερη, εσωτερικών πτήσεων, και η Deccan Aviation Pvt., που πραγματοποιεί πτήσεις με την Air Deccan, την εταιρεία χαμηλού μεταφορικού κόστους, βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τραπεζίτες για την πώληση των μετοχών τους.

Αντληση κεφαλαίων

Η Kingfisher, που άρχισε να λειτουργεί με 1,9 δισ. ρουπίες (43,6 δισ. δολ.) κεφάλαιο, χρειάζεται χρήματα για την αγορά μεγάλων αεροσκαφών, ανέφερε ο Mallya. Ο ηλικίας 49 ετών πρόεδρος της United Breweries Holdings Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας αλκοολούχων ποτών της Ινδίας, αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

«Η αρχική κατάθεση και χρηματοδότηση για αεροσκάφη έχει χρηματοδοτηθεί από την UB Group, αλλά πρέπει να δούμε και τα Χρηματιστήρια για τη χρηματοδότηση αεροσκαφών τύπου jumbo», συμπλήρωσε.

Η πρόταση της Kingfisher για την πώληση μετοχών, ακολουθεί την άνοδο 18% που σημείωσαν οι μετοχές της Jet Airways, από την προσφορά μετοχών της αξίας 19 δισ. ρουπίες τον Φεβρουάριο, τη μεγαλύτερη προσφορά που έγινε στη χώρα, από αεροπορική εταιρεία.

Οι μετοχές της SpiceJet Ltd., της πιο νέας αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Ινδίας, υπερδιπλασιάστηκαν φέτος και της Jagson Airlines Ltd., εταιρείας διαχείρισης αεροταξί, επίσης σημείωσαν μεγαλύτερη από τη διπλάσια άνοδο. Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Ινδίας, έχει σημειώσει φέτος άνοδο σε ποσοστό 12%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα