Κομισιόν: «Λυδία λίθος» η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 11:10
UPD:13:59
NAFTEMPORIKI.GR/ΠΟΛΥΖΟΥ ΝΕΛΛΥ

«Λυδία λίθο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος βοήθειας.

Σε συνέντευξή του στο EuroActiv, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες συνεπικουρούν την Ελλάδα στη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος σε σχέση με την απλοποίηση της αδειοδότησης των επενδύσεων, τη μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης - και, σύντομα, τη μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων.

«Αυτή η εργασία είναι θεμελιώδης για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες για τους επενδυτές», επισήμανε και πρόσθεσε ότι το Επενδυτικό Σχέδιο «δεν είναι πανάκεια και δεν θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη από μόνο του, αλλά είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο για την επιστροφή στη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη».

Ο κ. Σχοινάς χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν στο έπακρον τα κοινοτικά κονδύλια και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή παρέχει υποστήριξη προς τις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία αποδοτικών και αποτελεσματικών δομών για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στο σχεδιασμό καλύτερης ποιότητας έργων και κατά συνέπεια να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του EFSI μπορεί να συνδυαστεί με τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESI) κάτι που θα επιτρέψει στα έργα να ξεκινήσουν σχετικά γρήγορα» συνέχισε.

Όπως εξήγησε ενδεικτικά, με ποσοστό απορρόφησης 99,8% - ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 90,1% - η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., όσον αφορά στην εφαρμογή της χρηματοδοτικής περιόδου 2007 - 2013».

Σχετικά με την πρόοδο του «Σχεδίου Γιούνκερ», τόνισε ότι η Κομισιόν είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένη» με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. «Ο EFSI έχει ήδη υποστηρίξει 57 έργα και 165 συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επωφελούνται 136.000 μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις» πρόσθεσε και σημείωσε ότι  «συνολικά, αυτό έχει προκαλέσει 82 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα