Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Χθες οι θεσμικοί κρατήσανε μικρό καλάθι. Τόσο μικρό, ώστε οι τράπεζες να διατηρήσουνε πτωτικό βηματισμό -4,5% ημερησίως όταν οι υπόλοιποι κλάδοι πιέζονται κυκλικά. Αν την Τρίτη «η πολιτική έκανε πάλι το θαύμα της», την Τετάρτη θα λέγαμε ότι… συντήρησε επιμελώς το θαύμα της και οι θεσμικοί απάντησαν με πανομοιότυπο τρόπο. Αλλά για την ώρα κρατάνε τα προσχήματα επιτυχώς, αναφορικά με τα στατιστικά δεδομένα.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Σε παγκόσμια κλίμακα τα διεθνή χρηματιστήρια εμφάνισαν συντονισμένη άνοδο που έδωσε πολύ θετικά στατιστικά μηνύματα για τις αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών χθες στηρίχθηκε στον τραπεζικό τομέα, καθώς αυτός εκτινάχθηκε στην ευρωζώνη. Μετά την απόφαση των Ιταλών να στηρίξουν τις τράπεζες με προβλήματα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ενώ στις ΗΠΑ η μείωση των κερδών πρώτου τρίμηνου της JP Morgan, ήταν πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη.
Ενώ λοιπόν στον πλανήτη εμφανίστηκε άνοδος της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στο ΧΑ συνεχίστηκε η φυγή με πιέσεις που επικεντρώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή οι θεσμικοί κινήθηκαν απολύτως αντίθετα από την παγκόσμια τάση. Σταγόνα τη σταγόνα στάζει το δηλητήριο στην ελληνική αγορά η πολιτική, με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς, που για άλλους πιθανά να έχουν αποτέλεσμα, γιατί είναι αντισυμβατικές και για άλλους, δεν είναι παρά επανάληψη της τακτικής που επέλεξε η κυβέρνηση, πέρυσι τέτοιο καιρό. Ωστόσο οι θεσμικοί του ΧΑ πιέζουν τις μετοχές χωρίς πανικό, έτσι ώστε να κατεβαίνουν σκαλοπάτι το σκαλοπάτι την σκάλα που οδηγεί σε στηρίξεις που προέκυψαν από συναλλαγές στην φετινή χρονιά.
Μια τέτοια συμπεριφορά αιτιολογείται με την ύπαρξη αυξημένου country risk που οι πρόσφατες εξελίξεις το μεγάλωσαν περισσότερο. Η Αγορά ομολόγων, ώθησε ακόμα ψηλότερα τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις: για το 2ετες στο 12,36% (είχε αναρριχηθεί έως και 12,85%), για το 5ετες στο 10,9% και για το 10ετες στο 9,36%. Το Χ.Α. κινδυνεύει από την επιστροφή των σκηνικών ρήξης, ή τουλάχιστον έντασης, με τους Δανειστές, ενώ οι προτάσεις για αύξηση φόρων που έρχονται στο προσκήνιο, τρομάζουν τους καταναλωτές όταν παραμένει μηδενική η διάθεση μείωσης των δαπανών του Δημόσιου Τομέα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών τερμάτισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ώθηση από τα θετικά στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, αλλά και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της JP Morgan. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 17.908,34 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 1,52% στις 4.947,52 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,00% στις 2.082,32 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της JP Morgan εμφάνισε κέρδη άνω του 4% λόγω των απρόσμενα θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Goldman Sachs (3,59%).
Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σε διορθωτικά επίπεδα, καθώς μετά το χθεσινό ράλι, το οποίο υπερέβη το 4% , σήμερα κατέγραψε ήπιες απώλειες. Τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,30% στα 41,62 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,34% στα 44,09 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,1% υποχώρησαν τον Μάρτιο οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ, παρά την αύξηση της τιμής της βενζίνης. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 0,3%.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών διολίσθησαν κατά 0,2% ενώ οι τιμές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2%. Εξαιρουμένου του κλάδου των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές χονδρικής παρέμειναν αμετάβλητες.
Παράλληλα, κατά 0,3% υποχώρησαν τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω της αποδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου. Στα επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 2,1% ενώ οι λιανικές πωλήσεις αερίου αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Την ίδια ώρα, κατά 6,7% υποχώρησαν το α’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της JP Morgan, λόγω των μειωμένων εσόδων από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Συγκεκριμένα, τα μετά φόρων κέρδη της αμερικανικής τράπεζας διολίσθησαν στα 5,52 δισ. δολάρια (1,35 δολ./μετοχή) έναντι 5,91 δισ. δολαρίων (1,45 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα έσοδα παράλληλα, σημείωσαν πτώση στα 24,08 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 1,26 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 23,4 δισ. δολαρίων. Η πτώση των κερδών οφείλεται στη μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα της JP Morgan κατά τους πρώτους μήνες του 2016, λόγω της αναταραχής των αγορών και της ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Στην Κίνα τέλος, ετήσια αύξηση 11,5% κατέγραψαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο, σημειώνοντας την πρώτη αύξηση από τον Ιούνιο και τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2015.
ΕΥΡΩΠΗ
Σημαντικά κέρδη, άνω του 2%, εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση από τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,65% στις 6.345 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 2,37% στις 9.992 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,93% στις 4.473 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη κατά 2,32% στις 342,39 μονάδες.
Στο ταμπλό, κέρδη έως 9% εμφάνισαν οι μετοχές των Glencore, Rio Tinto και Arcelormittal, ενώ στο 7% ενισχύθηκε η μετοχή της Monte dei Paschi di Siena. Στον αντίποδα, η μετοχή της Tesco υποχώρησε κατά 6% παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, ενώ κατά 25% «βούλιαξε» η μετοχή της Premier Foods, μετά τη απόσυρση της πρότασης εξαγοράς από την McCormick.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην κερδοφορία επέστρεψε η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, σημειώνοντας το πρώτο θετικό τρίμηνο (Δεκέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016) των τελευταίων τριών ετών. Συγκεκριμένα, τα προ φόρου κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 162 εκατ. στερλίνες, έναντι ζημιών 6,3 δισ. στερλινών το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 - 2015. Οι πωλήσεις παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 0,9% με τον επικεφαλής της Tesco, Ντέιβ Λούις, να κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο».
Παράλληλα, ετήσια αύξηση 11,5% κατέγραψαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Μάρτιο. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιούνιο και τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2015.
Ακόμη, πτώση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, σημειώθηκε συρρίκνωση της παραγωγής κατά 0,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και αύξηση κατά 0,8% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015.
Παράλληλα, στις χώρες της Ε.Ε., κατεγράφη μείωση κατά 0,7% σε μηνιαίο επίπεδο και αύξηση κατά 0,8% σε ετήσιο επίπεδο. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (10,5%) και στην Ελλάδα (4,4%), ενώ η υψηλότερη ετήσια αύξηση στη Σλοβακία (7,4%) και στη Σλοβενία (6,5%).
Τέλος, σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία, εντείνοντας τον προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ. Στη Γαλλία οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,1% έναντι του Μαρτίου του 2015 ενώ αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι του Φεβρουαρίου του 2016. Στην Ισπανία, οι τιμές υποχώρησαν κατά 1% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ αυξήθηκαν κατά 2% σε μηνιαίο επίπεδο.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που ήταν ισοδύναμοι της περασμένης συνόδου, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά χρονικά διαστήματα.
Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με ανοδικό χάσμα και κινήθηκαν για λίγα λεπτά ανοδικά και μετά βίαια πτωτικά με αποτέλεσμα οι δείκτες να οδηγηθούν στο κατώτερο μέρας, στις 12:53 περίπου. Οι τιμές του ελάχιστου μέρας ήταν οι 542,33 από 545,75 μονάδες για τον ΓΔ ενώ ο 25άρης βρέθηκε στις 146,48 από 147,88 την Τρίτη και τους έδιναν μεταβολές -2,01% και -2,35% αντίστοιχα. Ο ΓΔ είχε κλείσιμο την Τρίτη στις 553,43 μονάδες και άνοιξε σήμερα στις 555,02 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 150,01 και άνοιξε στις 150,75. Μετά οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά προς τα μέγιστα ημέρας που ήταν οι 555,56 για τον ΓΔ και οι 150,94 για τον 25άρη στις 10:36 που αντιστοιχούσαν σε άνοδο +0,38% για τον ΓΔ και +0,62% αντίστοιχα.
Αμέσως μετά με την εγγραφή του ελάχιστου πάλι οι δείκτες πέρασαν στην ανοδική αντίδραση και όρισαν στις 16:56 το ενδοσυνεδριακό μέγιστο για ΓΔ και 25άρη και ήταν οι 549,2 μονάδες για τον ΓΔ και οι 149,11 για τον 25άρη. Κατόπιν οι εντολές που εισήχθησαν όρισαν πλάγια κίνηση για τους δείκτες. Ο ΓΔ δεν πλησίασε τιμές κάτω από τις 542 μονάδες αφού σταμάτησε πολύ πριν τις 536 την κατηφόρα του, σχηματίζοντας πάλι ένα ασύμμετρο V αλλά καθησυχάζοντας παράλληλα όσους υπολογίζουν την τεχνική ανάλυση.
Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το αποτέλεσμα ούτε το αλλοίωσαν προς τα κάτω για τον ΓΔ και το δείκτη των blue chip. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών για άλλη μια μέρα ήταν οι τράπεζες και στον αντίποδα όπως συνήθως στις μέρες που οι τράπεζες πιέζονται οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ ΜΟΗ, ΟΠΑΠ ΟΤΕ και ΦΦΓΚΡΠ. Ξεχώρισε για την επίμονη πτώση του ο FTSEM στο -2,13%.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (17 από 16) έναντι των ανοδικών (6 από 7) με δυο (ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 11 είχαν άνοδο και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 44,092 από 45,840 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 26,3 από 25,55 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερσυγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε καθώς οι πιέσεις αγκάλιασαν αρχικά το σύνολο σχεδόν των κλάδων.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +2,43%, ο CAC είχε μεταβολή +2,98%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,74%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα κατόπιν επικράτησε ανοδική τάση, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,65% και +0,59%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,83% και έφθασε στις 548,83 από 553,43 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 148,62 από 150,01 με μεταβολή -0,93%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ αλλά πίεσαν χαμηλότερα και κατά 0,2 της μονάδας τον 25άρη και έτσι έκλεισαν κοντά στο μέσο του εύρους μιας σχετικά πιο μικρής διακύμανσης ημέρας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Τροφίμων Ποτών +3,10% από -0,62%, Τηλεπικοινωνιών +1,50% από -2,65%, Πετρελαίου Αερίου +1,01% από -1,23%, Ταξίδια Αναψυχή +0,41% από -0,02%, Εμπορίου +0,19% από -0,20% και Κοινής Ωφέλειας +0,16% από -1,25%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών -4,43% από -4,24%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,51% από +0,03%, Υγείας -2,50% από -3,03%, ο FTSEM -2,13% από +0,12%, Ακίνητης Περιουσίας -1,78% από +2,37%, Τεχνολογίας -1,71% από -1,70%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,28% από +0,001%, Κατασκευές Υλικά -1,20% από -0,88%, ο 25άρης -0,93% από -1,93%, ο ΓΔ -0,83% από -1,34%, Πρώτων Υλών -0,81% από -1,29%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,71% από +0,19%, Χημικών -0,69% από +1,39%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από 0,00% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,092 από 45,840 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,539 από 4,063 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 42,069 από 40,095 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,133 από 1,298 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,113 από 41,363 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 80,993 από 75,618 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 40 των καθοδικών σε 56 από 59 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 16. Ήταν στατιστικά όμοια με την προηγούμενη σύνοδο.
Τεχνική ανάλυση
Κατά την στήλη η πορεία του 25άρη βρίσκεται στην τροχιά που περιγράψαμε από την αρχή της βδομάδας.
Υπενθυμίζουμε: «Η στατιστική προϊστορία προσφέρει τα ακόλουθα στην μελέτη για την πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης του 25άρη. Ο δείκτης έχει περάσει πάνω από τις 150 μονάδες, μετά την έγγραφή στις 11/2 του ελάχιστου έτους και όχι μόνο για τον 25άρη (κλείσιμο στις 114,13 μονάδες ελάχιστο μέρας 107,52) εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, από τη σύνοδο της 3ης Μαρτίου και έκτοτε, συσσωρεύει, έχοντας ως άνω όριο τις 160 μονάδες και κάτω τις 145,56. Αυτά τα χαμηλά της ζώνης συσσώρευσης, ορίστηκαν στο τέλος μιας πτωτικής αλυσίδας που ξεκίνησε στις 16/3, αφού ο δείκτης χτύπησε στις 159,68 μονάδες, και κατέληξε στις 22 Μαρτίου σε κλείσιμο στις 147,89 μονάδες και χαμηλό τις 145,56.
Από εκείνα τα επίπεδα όμως ο δείκτης στηριγμένος στις τράπεζες κύρια έφθασε στις 163,11 στις 30 Μαρτίου κλείνοντας πάνω από τις 160 μονάδες κατά 36 εκατοστά. Από τα πρόσφατα υψηλά από την τελευταία σύνοδο του Μαρτίου ως την περασμένη Πέμπτη, ο δείκτης με 5Χ5 πτωτικές έπιασε ως σκληρό πυθμένα τις 149,39 και αντέδρασε διακριτικά, με κλείσιμο χθες στις 152,96 μονάδες κατόπιν πτώσης -0,14%. Σε περίπτωση πιέσεων ανησυχία θα προκαλέσει η καθοδική διέλευση των 149 μονάδων, αφού θα ανοίξει το δρόμο για τις 147 και αργότερα για τις 145,5 μονάδες».
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης να προωθήσει το νέο Φορολογικό και Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο χωρίς να υπάρχει πρότερη έγκρισή του από τους Θεσμούς, μπορεί να καταδεικνύει την αποφασιστικότητά της, αλλά ως διαπραγματευτική τακτική είναι υψηλού ρίσκου. Το ρίσκο δεν έχει βέβαια να κάνει με το "Grexit", το οποίο άλλωστε στους κόλπους της ΕΕ και μέχρι τις 23 Ιουνίου θεωρείται ως απαγορευμένη λέξη, στην τρέχουσα φάση, αλλά με τη μετάθεση της οιασδήποτε συμφωνίας για αργότερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει παράταση της αβεβαιότητας για την "Χειμαζόμενη" Ελληνική Οικονομία, αύξηση του κινδύνου του "Grexit" και ενίσχυση της όποιας πιθανότητας υπογραφής νέου μνημονίου.
Με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις να παραμένουν ανησυχητικές και χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το "Brexit", γίνεται προφανές ότι η συμφωνία θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί χθες, αντί για αύριο.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, σε σημείωμά του αναφέρει ότι το Ελληνικό χρέος είναι πολύ πιθανά μη βιώσιμο, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016, προβλέποντας πλεόνασμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2017 και 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 (συμφωνία στο μνημόνιο για 3,5% του ΑΕΠ το 2018), με τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη να αναθεωρείται προς τα κάτω στο +1,25%.
Επιπρόσθετα το ΙΟΒΕ προβλέπει ύφεση -1% για το 2016 και αύξηση της ανεργίας στο 25,2%.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο με βάση τα παραπάνω και τις συνεχείς καθυστερήσεις και αναβολές στις διαπραγματεύσεις, κινείται καθοδικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του (σωρευτικές απώλειες -2,3%), με τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα να υποχωρεί (-8,6% στα €43,5 δισ. μέχρι στιγμής την τρέχουσα εβδομάδα) και την εικόνα των Κρατικών χρεογράφων να παραπέμπει σε αύξηση της αβεβαιότητας μετά και τις σημερινές εξελίξεις.
Στο Εξωτερικό, οι Αγορές επικρότησαν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας (αύξηση των εξαγωγών κατά 11,5% το Μάρτιο), παρά τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, πλην βεβαίως της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου) που θα έχει χρώμα Ελλάδας, θα εστιασθεί στη συνάντηση των Πετρελαιοπαραγωγών στη Ντόχα στις 17/4 (το Πετρέλαιο έχει ενισχυθεί βάσει εκτιμήσεων για απόφαση διατήρησης της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα), στα μακροοικονομικά στοιχεία (πληθωρισμός Ευρωζώνη & ΗΠΑ στις 14/4, ΑΕΠ Κίνας στις 15/4) και στα εταιρικά αποτελέσματα του α΄3μηνου του 2016 στις ΗΠΑ, τα οποία ξεκίνησαν και επίσημα με αυτά της Alcoa.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδα τους για περισσότερους από τέσσερις μήνες, σήμερα Πέμπτη και τα περιφερειακά νομίσματα αποδυναμώθηκαν υπό την ηγεσία του δολαρίου Σιγκαπούρης, καθώς μεγάλωσαν οι ελπίδες ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα επιλέξουν προγράμματα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά τους προσεχείς μήνες.
Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,3 τοις εκατό, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Δεκεμβρίου. Ο δείκτης έχει αυξηθεί 5% από την Παρασκευή, σπάζοντας διάφορα επίπεδα αντίστασης για να σηματοδοτήσει περαιτέρω άνοδο.
Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης την Πέμπτη εξέπληξε τις αγορές με τον καθορισμό του ποσοστού της ανατίμησης για το δολάριο Σιγκαπούρης στο μηδέν, μετά από τα στοιχεία που έδειξαν στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο.
Παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για το εμπόριο από την Κίνα την Τετάρτη, η πολιτική απόφαση της Σιγκαπούρης είναι ακόμα μια υπενθύμιση για τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ αποφάσισε να μειώσει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για τέταρτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες, επικαλούμενη μια δέσμη παραγόντων συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αδυναμίας στις προηγμένες οικονομίες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρη την περιοχή ήταν μια θάλασσα από πράσινο από την Ιαπωνία ως και το Χονγκ Κονγκ, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν αυτό ως σημάδι για την επιλογή πολιτικής χαλάρωσης από τις εμπορικά εξαρτημένες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας και ρηχή τροχιά στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.
Στις αγορές των ΗΠΑ ο S & P 500 κέρδισε +1% αγγίζοντας ένα υψηλό τεσσάρων μηνών μετά τα κέρδη πρώτου τριμήνου της JPMorgan Chase που μειώθηκαν λιγότερο από ό, τι αναμενόταν, συμβάλλοντας στην άνοδο του χρηματοπιστωτικού τομέα του S & P 500 κατά +2,2%. Αυτό ήρθε μετά την ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη κατά +6,3%, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν ιταλικές τράπεζες, σε μια εκ νέου αξιολόγηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία ενός ταμείου € 5.000.000.000 (5,7 δις $) για να καλύψουνε τις πιο αδύναμες τράπεζες.
Οι αποδόσεις των ομολόγων προβλέψιμα ταλαντεύθηκαν προς τα κάτω με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου της ιαπωνικής κυβέρνησης να φθάνουν στο ιστορικό χαμηλό του 0,385% το χρέος των ΗΠΑ ακολούθησε με τις αποδόσεις των δεκαετών στο 1,75%.
Στις αγορές συναλλάγματος, η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων και η ανάγκη για αποδόσεις ώθησε το δολάριο φέρνοντας τα πάνω κάτω αποδίδοντας καλύτερα απέναντι στα ευρώ και γιεν.
Το ευρώ γλίστρησε 1,0%, τη μεγαλύτερη πτώση του σε περίπου πέντε μήνες, την Τετάρτη και τελευταία διαπραγματεύθηκε στα 1,12605 δολάρια, εκτός του υψηλού έξι μηνών την Τρίτη στα 1,1465.
Το δολάριο ανέκαμψε και έναντι του γεν αγοράζοντας 109,49, από την παράταση της ανάκαμψης από το χαμηλό 17 μηνών των 107,63 που άγγιξε τη Δευτέρα, παρά τις χαμηλότερες πιέσεις από το αναμενόμενο στις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ και τα μεγέθη των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο μήνα.
Τα futures πετρελαίου χτύπησαν υψηλά τεσσάρων μηνών μέσω ασταθών συναλλαγών την Τετάρτη, πριν αρχίσει μια υποχώρηση από σχόλια που έκανε ο υπουργός της Ρωσίας για την ενέργεια που ανέβασαν την αμφιβολία για το αν θα δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα η συνάντηση των παραγωγών την Κυριακή στη Ντόχα, που θα συζητήσουν το πάγωμα της παραγωγής
Τα futures του μπρεντ υποχώρησαν 1,4% όταν άρχισαν οι ασιατικές συναλλαγές σήμερα στα 43,58 δολάρια ανά βαρέλι, αφού χτύπησε ένα υψηλό στα 44,94 την Τετάρτη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Nα «κλειδώσει» το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει θα διεκδικήσει στην Ουάσιγκτον η Αθήνα, ζητώντας σταθερά επιτόκια, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που φέρονται να γνωρίζουν το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς, κατά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα θα προτείνει ένα ανώτατο όριο για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και τόκων, και το υπόλοιπο 7% να προορίζεται για αποπληρωμές εντόκων γραμματίων.
Η λύση για την Ελλάδα είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ. Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην πρόθεση της Αθήνας να προωθήσει τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό, σημειώνοντας με νόημα ότι «ο καθένας που συμμετέχει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα».
Πολιτικούς κινδύνους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor). Όπως αναφέρει η έκθεση «ο πολιτικός κύκλος ή ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές στην εφαρμογή της πολιτικής ή να αποθαρρύνουν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών σε μια σειρά κρατών».
Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί αύριο, 14 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Το «παρών» στη Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 - 17 Απριλίου, θα δώσει και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
Κάτω του 5% υποχώρησε το ποσοστό της Fidelity Management & Research Company στο μετοχικό κεφάλαιο της Σαράντης ΑΒΕΕ.
Παράλληλα, το ποσοστό της FMR CO Inc. διαμορφώθηκε στο 10,56%. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εταιρείες είναι ελεγχόμενες επιχειρήσεις της FMR LLC.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής και Νότιας Αφρικής απαιτούν «μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη προσέγγιση», τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ χθες. Σε συζήτηση για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του εαρινού συνεδρίου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι τα μεγέθη της χρηματοδότησης και τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης χρειάζεται να είναι «μεγαλύτερα από αυτά που νομίζουν (μερικοί) αυτή τη στιγμή».
Κατά 0,1% υποχώρησαν τον Μάρτιο οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ,παρά την αύξηση της τιμής της βενζίνης. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 0,3%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών διολίσθησαν κατά 0,2% ενώ οι τιμές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2%. Εξαιρουμένου του κλάδου των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές χονδρικής παρέμειναν αμετάβλητες.
Κατά 0,3% υποχώρησαν τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω της αποδυνάμωσης του αμερικανικού δολαρίου.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 2,1% ενώ οι λιανικές πωλήσεις αερίου αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Εξαιρουμένου του αερίου, των αυτοκινήτων και των υλικών οικοδομής, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2%.
Κατά 6,7% υποχώρησαν το α’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της JP Morgan, λόγω των μειωμένων εσόδων από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Συγκεκριμένα, τα μετά φόρων κέρδη της αμερικανικής τράπεζας διολίσθησαν στα 5,52 δισ. δολάρια (1,35 δολ./μετοχή) έναντι 5,91 δισ. δολαρίων (1,45 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, σημείωσαν πτώση στα 24,08 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 1,26 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 23,4 δισ. δολαρίων.
Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ισπανία, εντείνοντας τον προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ. Στη Γαλλία, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,1% έναντι του Μαρτίου του 2015 ενώ αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι του Φεβρουαρίου του 2016. Στην Ισπανία, οι τιμές υποχώρησαν κατά 1% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ αυξήθηκαν κατά 2% σε μηνιαίο επίπεδο.
Πτώση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Στην Ευρωζώνη, σημειώθηκε συρρίκνωση της παραγωγής κατά 0,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2016 και αύξηση κατά 0,8% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015. Παράλληλα, στις χώρες της Ε.Ε., κατεγράφη μείωση κατά 0,7% σε μηνιαίο επίπεδο και αύξηση κατά 0,8% σε ετήσιο επίπεδο. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (10,5%) και στην Ελλάδα (4,4%), ενώ η υψηλότερη ετήσια αύξηση στη Σλοβακία (7,4%) και στη Σλοβενία (6,5%).
Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες κρούει το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Σύμφωνα με το Ταμείο, το ύψος των προβληματικών δανείων συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρωζώνη, καθώς η αξία τους ανέρχεται στα 900 δισ. ευρώ – εκ των οποίων το 10% αφορά τις ελληνικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ευθύνεται για τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών, επικαλούμενο ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Ελλάδα και την Ιταλία.
Διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο, το 2015, οι δαπάνες για την υποδοχή προσφύγων στις βιομηχανικές χώρες, από τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα 12 μέσα σε έναν χρόνο, δίχως αυτό να οδηγήσει στην καταστρατήγηση άλλων προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο ΟΟΣΑ. Το 2015, οι δαπάνες που κατανεμήθηκαν σε όλες τις μορφές αναπτυξιακής βοήθειας αυξήθηκαν κατά 6,9% και έφθασαν συνολικά τα 131,6 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του.