ΔΝΤ: Στο 0,6% η ύφεση της Ελλάδας το 2016

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 16:16
UPD:13/04/2016 08:22
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Ύφεση της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ αναμένει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook).

Συγκεκριμένα, το Ταμείο επισημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2015, ενώ αναμένει ότι θα διατηρηθεί σε αρνητική τροχιά και το 2016 (-0,6%).

Αντίθετα, το επόμενο έτος, η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,7%.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα προέβλεπαν ανάπτυξη 0,5% για φέτος και 3,2% για το 2017.

Στο μέτωπο της ανεργίας, εκτιμάται ότι το ποσοστό των ανέργων θα διαμορφωθεί στο 25% φέτος και στο 23,4% το επόμενο έτος.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι το 2015 διαμορφώθηκε στο -1,1% ενώ για φέτος, αναμένει σταθεροποίηση στο 0% και για το 2017 αύξηση στο 0,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκτιμήσεις για το 2015 βασίζονται σε προκαταρκτικά στοιχεία, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση με τις ελληνικές αρχές βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Μεγαλύτερη ευελιξία

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ πρότεινε μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη.

Όπως ανέφερε ο ίδιος πρέπει «η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομικής στήριξης για το προσφυγικό, λέγοντας πως αυτό είναι ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα».

EURONEWS

Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν».

Ερωτηθείς ειδικά για το χρέος είπε πως δεν γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται, ωστόσο αρκέσθηκε να επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμα οικονομικά.

Παγκόσμια οικονομία

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,2% για φέτος και 3,5% για το 2017. Οι πρότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,4% και 3,6% αντίστοιχα.

Σκιαγραφώντας τους παγκόσμιους κινδύνους, το Ταμείο εστιάζει στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, στην επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, στη μείωση της τιμής των εμπορευμάτων, στις γεωπολιτικές συγκρούσεις, στην τρομοκρατία, στις προσφυγικές ροές και τέλος, στις παγκόσμιες επιδημίες.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα