StartTelAviv 2016: Δεύτερος διαγωνισμός καινοτομίας

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 15:49
UPD:15:50

Έως τις 20 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις συμμετοχής στον δεύτερο διαγωνισμό νεοφυών επιχειρήσεων, StartTelAviv 2016, τον οποίο διοργανώνουν η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα και οι IndustryDisruptors – GameChangers, με τη χορηγία της Microsoft.

Ο νικητής θα αναδειχθεί από τους φιναλίστ σε ειδική εκδήλωση (pitching event) που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις  15 Ιουνίου, με την συμμετοχή διακεκριμένων κριτών από την Ελλάδα και το Ισραήλ, και θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Τελ Αβίβ προκειμένου να συμμετάσχει στο DLD Tel Aviv Innovation Festival 2016 (25-29 Σεπτεμβρίου), συνέδριο παγκόσμιας εμβέλειας όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτικών κεφαλαίων, επενδυτές «άγγελοι» (angel investors) και στελέχη κορυφαίων πολυεθνικών εταιρειών. 

Ο νικητής, για τον οποίο θα διαμορφωθεί ειδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα έχει την ευκαιρία να δικτυωθεί με κορυφαίους παράγοντες της  υψηλής τεχνολογίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στο Ισραήλ αλλά και παγκοσμίως.  

Το StartTel Aviv διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα από την Πρεσβεία του Ισραήλ και τους ΙD-GC με στόχο «την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στην καινοτομία».  Πέρυσι, η ελληνική κοινότητα των startuppers ανταποκρίθηκε στον διαγωνισμό με 44 συμμετοχές,  εκπροσωπώντας τομείς όπως η ιατρική τεχνολογία, οι εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, πληροφορική, κλπ. Οι διοργανωτές αναμένουν φέτος ακόμη περισσότερες συμμετοχές.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη στον Ιανό, η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο Ισραήλ, το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις. Στη χώρα έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης 250 πολυεθνικές. Το 2015, 69 startups πωλήθηκαν για 5,4 δισ. δολάρια. Την ίδια χρονιά, σημειώθηκε αύξηση κατά 60% στην χρηματοδότησή τους, φτάνοντας τα 3,6 δισ. δολάρια. Τα exits σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έφτασαν τα 5,4  δισ. Η κ. Μπεν-Άμπα δήλωσε ότι το Ισραήλ θέλει να διευρύνει την συνεργασία του με τους Έλληνες startuppers. Όπως είπε, είναι ικανοί, νέοι άνθρωποι, οι οποίοι όμως χρειάζονται υποστήριξη. 

Η Πρεσβεία του Ισραήλ έχει φέρει μια σειρά ειδικών από το Ισραήλ στην Αθήνα για εργαστήρια, διαλέξεις και συναντήσεις με νέους επιχειρηματίες, ενώ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με ελληνικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη προγράμματος καθοδήγησης νέων Ελλήνων επιχειρηματιών (mentorship) από Ισραηλινούς ειδήμονες. Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. 

Σύμφωνα με την πρέσβη του Ισραήλ, οι δύο χώρες προωθούν τη συνεργασία στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και σε διακρατικό επίπεδο.  Συγκεκριμένα, «υπήρξε συμφωνία για προώθηση της συνεργασίας στους συγκεκριμένους τομείς κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ τον Ιανουάριο για το Υψηλόβαθμο Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο» και «στις αρχές Μαΐου, ο Επικεφαλής Επιστήμονας του Ισραήλ, κ. Άβι Χασόν, θα επισκεφθεί την Αθήνα όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Κώστα Φωτάκη, για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ID-GC Βάσω Βασιλοπούλου (εκπροσώπησε στην εκδήλωση των συνιδρυτή των ID-GC Μιχάλη Στάγκο) μίλησε για την ανάγκη στήριξης ευκαιριών για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις «ενισχύοντας τη δικτύωσή τους, την προσέλκυση κεφαλαίων και την αναγνώρισή τους στο εξωτερικό». Όπως είπε, το Ισραήλ αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο κράτους για τον τρόπο ενίσχυσης και ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό και η ευκαιρία να ταξιδέψουν εκεί ελληνικές επιχειρήσεις «είναι μια ευκαιρία που μπορεί να αλλάξει ριζικά την πορεία εξέλιξής τους».

Οι ID-GC, αμιγώς ιδιωτική ελληνική πρωτοβουλία, μέσα σε 3 χρόνια έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες και έχει βοηθήσει περισσότερα από 500 startups. «Συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το ΕΜΠ, το ΕΙΕ, το Cornell University, το Business School του πανεπιστημίου του Rotterdam, ενώ έχουμε διμερείς συμφωνίες με περισσότερους από 30 διεθνείς οργανισμούς που προωθούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», σημείωσε η κ. Βασιλοπούλου, προσθέτοντας: «Τα tech startups είναι από τα πιο δυναμικά communities στην Ελλάδα και θεωρούμε ότι το Start Tel Aviv είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε τις καλύτερες τεχνολογικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας».

Ο εκπρόσωπος της Microsoft Δημήτρης Γκανάτσιος, υπεύθυνος νέων λύσεων λογισμικού, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που για δεύτερη συνεχή χρονιά στηρίζουμε το Start Tel Aviv, έναν διαγωνισμό που αναδεικνύει νεοφυείς επιχειρήσεις και πρωτοπόρες ιδέες, καθώς αυτές  αποτελούν κάποιες από τις σημαντικότερες πηγές για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς, έχουμε ήδη συμβάλλει στην ανάπτυξη περισσότερων από 350 νεοφυών επιχειρήσεων, και στόχος μας είναι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερες μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.  Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!».

Χορηγός επικοινωνίας του StartTelAviv 2016 η «Ναυτεμπορική». 

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα