Συγχώνευση επιχειρήσεων με απορρόφηση σύμφωνα με τον Ν. 1297/72

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 14:46
UPD:14:47
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου δεν υπολογίζεται πάνω σε ολόκληρο το ποσό του κεφαλαίου, αλλά στο υπόλοιπο ποσό, μετά την αφαίρεση του κεφαλαίου που εισφέρουν οι συγχωνευόμενες επιχειρήσεις.

Από την έντυπη έκδοση

Tης Τατιάνας Ψαριανού

Η Τατιάνα Ψαριανού, Partner της εταιρείας Οικονομικών Συμβούλων & Ελεγκτών «Γραφείο Ψαριανού Α.Ε.»

Το κράτος, προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη μεγάλων οικονομικών μονάδων και να ενθαρρύνει τέτοιες ενέργειες, θέσπισε τους νόμους 1297/72 και 2166/93, οι οποίοι διέπουν μέχρι και σήμερα -όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν- τις συγχωνεύσεις και τους μετασχηματισμούς, γενικά, των επιχειρήσεων.

Οι συγκεκριμένοι αναπτυξιακοί νόμοι παρέχουν κυρίως φορολογικά κίνητρα, απαλλάσσοντας τις υπαγόμενες σ’ αυτούς επιχειρήσεις από υπέρογκα κόστη και επιβαρύνσεις που θα είχαν σε περίπτωση που επέλεγαν να μετασχηματιστούν με τις γενικές διατάξεις του Ν. 2190/20. Για την ένταξη σε αυτές τις ιδιαιτέρως ευεργετικές διατάξεις απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Λόγω της πολυπλοκότητας των νόμων αυτών και των τροποποιήσεων που έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια των ετών, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε συγκεντρωτικά τις προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα υπαγωγής, καθώς και τη διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων στους νόμους αυτούς, για να καταστούν απολύτως σαφή και κατανοητά, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ωφεληθούν από την αξιοποίησή τους.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα