Αναδιάρθρωση στο 30% του ελληνικού χρέους προτείνει το DIW

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 13:04
UPD:13:09
SOOC/Menelaos Myrillas

Ο διευθυντής ερευνών του DIW, Αλέξανδρος Κρητικός προτείνει την αναδιάρθρωση του 30% του δημόσιου χρέους και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κατά 50 χρόνια.

Την πρότασή του για μία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δημοσιοποιεί στη «Süddeutsche Zeitung» ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Οικονομίας της Γερμανίας (DIW), Αλέξανδρος Κρητικός.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας οικονομολόγος προτείνει την αναδιάρθρωση του 30% του δημόσιου χρέους και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του κατά 50 χρόνια.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, «εάν η εξυπηρέτηση του χρέους ανασταλεί για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές δεν θα φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αυξήσει σε μερικά χρόνια ξανά τους φόρους και τις εισφορές».

Εξάλλου σύμφωνα με το DIW, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία επηρεάζεται δυσμενώς από το υψηλό χρέος.

Για την ανόρθωση της οικονομίας, ο κ. Κρητικός προτείνει την άμεση «χαλάρωση» των κεφαλαιακών περιορισμών, προκειμένου να διευκολυνθεί η έλευση των αναγκαίων επενδύσεων.

Παράλληλα, διαπιστώνει ότι κλάδοι της οικονομίας, με αυξημένη βαρύτητα, όπως της υγείας και των κατασκευών, έχουν καταρρεύσει κατά 95%.

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι παρά την ευέλικτη μορφή της ελληνικής αγοράς εργασίας, δεν υπάρχει κανένα όφελος για την οικονομία, αφού κανείς δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα