Σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 11:05
UPD:11:06
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έντονα πτωτικά εκκίνησε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κατά τη διάρκεια των χθεσινών, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,77% στις 551,05 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 2,18% στις 149,62 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 6,74 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, εννέα ενισχύονται, 37 υποχωρούν και οκτώ διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει σημαντικές απώλειες κατά 5,16% στις 29,94 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 5,76%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,34%, η Alpha Bank κατά 4,49% και η Eurobank κατά 4,44%.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 3% εμφανίζουν οι μετοχές του Ελλάκτορα και των ΕΛΠΕ, ενώ η πτώση για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco και Μυτιληναίο διαμορφώνεται άνω του 2%. Ο ΟΛΠ, μετά το εκρηκτικό ράλι των προηγούμενων ημερών, κινείται διορθωτικά στο -0,70%.

Σημειώνεται ότι χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα ο κύκλος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο. Ύστερα από 6,5 ώρες συζητήσεων, οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αποφάσισαν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Νέο ορόσημο το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Στόχος, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να κλείσουν τη συμφωνία. Νέο χρονικό ορόσημο πλέον είναι η συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Απριλίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, το ζητούμενο είναι να έχει υπογραφεί το λεγόμενο stuff level agreement.

Συγχρόνως, κλιμακώνονται οι κόντρες μεταξύ της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, στο παρά πέντε της συνεδρίασης της «Ομάδας της Ουάσιγκτον», στην οποία θα συζητηθεί η διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών μπορεί να κορυφώθηκαν χθες σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα, ωστόσο σε σχέση με το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και την οικονομία, που είναι η ελάφρυνση του χρέους, όλα θα κριθούν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στο τέλος της εβδομάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του, αναπόφευκτη χαρακτήρισε τη σύνδεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με την δέσμευση των θεσμών για το χρέος, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως είπε, στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ή έως το τέλος της εβδομάδας και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης γύρω από το Πάσχα.

Τέλος, παράταση έως τις 15 Μαΐου στη ρύθμιση που απαγορεύει την εκποίηση των «κόκκινων» δανείων δίνει κυβερνητική τροπολογία. Η προηγούμενη ρύθμιση έληγε στις 15 Απριλίου. Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2016 (από 3 Μαΐου) η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων των βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών αναφορικά με την ελάφρυνση και τον διακανονισμό οφειλών τους προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα