Διαπραγμάτευση: «Kάτι χειροπιαστό» εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ αναζητεί η κυβέρνηση

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 23:31
UPD:23:34
SOOC/Nikos Libertas

Προετοιμασμένη για την τρίτη διαδοχική ολονυχτία προσήλθε και το βράδυ της Δευτέρας στον τόπο των συνομιλιών η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τις πρώτες ώρες των συζητήσεων να κυλούν χωρίς σαφείς ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στα κρίσιμα ανοικτά θέματα.

Μέχρι τα μεσάνυχτα, την πόρτα του κεντρικού ξενοδοχείου είχαν περάσει, πέρα από τους «μόνιμους» εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς (Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο), ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης.

Οι συζητήσεις, επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 15:00 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας αλλά για μια ακόμη φορά υπήρξε ολιγόωρη αναβολή με τα δύο «στρατόπεδα» να βρίσκονται σε συνεχείς εσωτερικές διαβουλεύσεις.

Ο γύρος συνομιλιών ξεκίνησε τελικώς στις 19:30 με πρώτο θέμα συζήτησης το δημοσιονομικό. «Θα τα βρούμε στο συγκεκριμένο θέμα» έλεγε κορυφαία κυβερνητική πηγή λίγο πριν τα μεσάνυχτα εννοώντας ότι ο κατάλογος με τα φορολογικά μέτρα που θα ληφθούν μέχρι και το 2018, βρίσκεται σε φάση «καθαρογραφής».

Στο ασφαλιστικό και στα «κόκκινα» δάνεια όμως, οι αποστάσεις δεν φαινόταν να μικραίνουν, τουλάχιστον με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι λίγο από τα μεσάνυχτα. Οι διαπραγματεύσεις του κ. Κατρούγκαλου –παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου- ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 23:00 το βράδυ, με κορυφαία κυβερνητική πηγή να αναφέρει ότι «η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει τα περιθώρια υποχωρήσεων στο συνταξιοδοτικό» όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες περικοπές ειδικά στις επικουρικές συντάξεις.

«Θα ήταν καλό να ολοκληρώσουμε εντός της ημέρας» ήταν η απάντηση της ίδιας κυβερνητικής πηγής στο ερώτημα αν υπάρχουν πιθανότητες η σημερινή ήμερα να μας βρει με κλεισμένη συμφωνία. Η ίδια πηγή προσέθετε ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς παραμένει να μεταβεί την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον έχοντας στα χέρια της «κάτι χειροπιαστό». 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα