Μικροί κραδασμοί στην Ευρώπη

Στο «κόκκινο» η Ν. Υόρκη
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2005 00:01

ΟΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ εταιρικές κερδοφορίες και προβλέψεις από κολοσσούς του τομέα τεχνολογίας οδήγησαν στο κόκκινο την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ η Ευρώπη παρέμεινε σταθερή, απορροφώντας τους κραδασμούς του συναγερμού για την ασφάλεια στο Λονδίνο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε σε καθοδική τροχιά, όταν η Microsoft ανακοίνωσε αποθαρρυντικές προβλέψεις, ενώ οι εκτιμήσεις της Google για μείωση των πωλήσεων τρίτου τριμήνου διεύρυναν τις απώλειες του δείκτη Nasdaq.

Για την εβδομάδα ο δείκτης Dow Jones έχασε μόνον 0,4%, ενώ ο Standard & Poor's 500 σημείωσε ελάχιστες μεταβολές. Ο Nasdaq ενισχύθηκε οριακά κατά 0,5%, καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη συνεχή εβδομάδα.

Η μετοχή της Microsoft έχασε 2,5% τις πρωινές ώρες των συναλλαγών μετά τις αναφορές για χαμηλότερη των εκτιμήσεων κερδοφορία τετάρτου τριμήνου, ακολουθώντας ανάλογη πορεία και η μετοχή της Google.

Ωστόσο, ένας αριθμός άλλων τεχνολογικών εταιρειών ήταν περισσότερο αισιόδοξος, εξαλείφοντας μέρος της απογοήτευσης που προκάλεσαν οι δύο γίγαντες του κλάδου.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρήθηκαν σταθερά, καθώς ο συναγερμός για την ασφάλεια δεν επηρέασε τις αγορές με τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα να υποχωρούν, καθώς η Nokia ανακοίνωσε μείωση του περιθωρίου κέρδους, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές θα εστιάσουν στα αποτελέσματα εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, ημιαγωγών, φαρμακοβιομηχανιών και τηλεπικοινωνιών την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η περίοδος ανακοινώσεων κερδοφοριών δευτέρου τριμήνου εισέρχεται με μεγαλύτερο κύμα αναφορών.

Επίσης, θα προσπαθήσουν να μαντέψουν τις επιπτώσεις της απόφασης της Κίνας να ανατιμήσεις του γιουάν, η οποία προβλέπεται να έχει συνέπειες για τις μικρές εταιρείες και ενδεχομένως να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές στο Λονδίνο ανέκαμψαν από τα κατώτερα της ημέρας με το δείκτη FTSE να κλείνει υψηλότερα 0,4%. Οι υψηλές τιμές πετρελαίου συνέβαλαν στα κέρδη μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips παρέμεινε αμετάβλητος, στις 1.164,5 μονάδες, αλλά υψηλότερα από τα χαμηλά της ημέρας, των 1.159,5 μονάδων.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,78%, στις 11.695,05 μονάδες, αντιστρέφοντας κέρδη 1,67% της προηγούμενης εβδομάδας.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα