Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 11:03
UPD:11:07
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των προσδοκιών για άμεση ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης – εξέλιξη, η οποία θα δώσει βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.56), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,90% στις 559,49 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,08% στις 152,57 μονάδες. Ο τζίρος εξακολουθεί να κινείται σε προβληματικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 4,89 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 27 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και 12 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,9% στις 30,69 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται στο 0,88% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,49% , η Alpha Bank στο 1,15% και η Eurobank στο 0,99%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται κοντά στο 4% εν όψει της σημερινής υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κινεζικής Cosco για την παραχώρηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού. Άνοδο άνω του 2,5% σημειώνει ο Ελλάκτωρ, ενώ στο 1% διαμορφώνονται και τα κέρδη για τις Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Grivalia Properties.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα προχωρούν καλά, υπάρχει πρόοδος σε πολλά μέτωπα, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για επιτυχή έκβαση.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες βρίσκονται στην Ελλάδα και εργάζονται σε πολλά μέτωπα: τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, τη φορολογία εισοδήματος, το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Πρόκειται για θέματα περίπλοκα, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κοινή βούληση να τελειώσουμε το συντομότερο», είπε.

Την ίδια ώρα, παράταση δύο μηνών, μέχρι την 30/6/2016, παίρνει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Η απόφαση για δίμηνη παράταση (αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 30η Απριλίου), ελήφθη λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, θετικές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, καταγράφει η ICAP Group, σύμφωνα με την οποία οι θετικές εξελίξεις ανατράπηκαν στη συνέχεια, με συνέπεια η χώρα να βρεθεί και πάλι σε περιβάλλον ύφεσης και το ΑΕΠ να υποχωρεί οριακά και πάλι.

Τέλος, εντός του Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν τελικά, κατόπιν τρίμηνης παράτασης, οι δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ). Μεταξύ των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εταιρεία στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, τουλάχιστον τέσσερα φαίνεται ότι το διατηρούν, καθώς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για επικαιροποίησή του, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΟΛΘ ΑΕ, Δημήτρης Μακρής, στη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης σε επενδυτές.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα