Market beat: Αναζητείται η εκτόνωση των πιέσεων με ξέσπασμα  

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 11:51
UPD:11:51
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η συμμετοχή μας στην απεργία, αναγκάζει σε ένα κουτσουρεμένο σχόλιο που περιλαμβάνει μόνο τις πληροφορίες ως χθες βράδι. Καθώς σήμερα θα συλλέξουμε ειδήσεις και πληροφορίες, λόγω συνεχούς ροής των εξελίξεων στις αγορές, αλλά δεν τις παρουσιάζουμε.

Η στήλη θεωρεί πως είναι δύσκολο, όχι απίθανο, να εμφανιστεί σήμερα μια ισχυρότερη προσπάθεια αντίδρασης και φρένου. Γιατί γλυκά και χωρίς πανικό στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, έχουν προσεγγιστεί από τον 25άρη επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν σε πιθανές στηρίξεις. Εκείνο που λείπει, είναι μια άγρια πτωτική κίνηση που θα εκτονώσει τις πιέσεις που ασκούνται με μέτρο καθημερινά. Χωρίς μια τέτοια εξέλιξη, η αντίδραση από το πουθενά και άνευ ειδήσεων που να την υποστηρίζουν, θα αποδοθεί σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις μέρες αυτής της εβδομάδας, όπως είχαμε προβλέψει μετά την αποκάλυψη των διαλόγων μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, συνέβαλλαν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την πρόοδο στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Από αυτά σήμερα ξεχωρίζουν οι ακόλουθες ειδήσεις, αφού αυτές συμβάλλουν στην κατανόηση των αντιθέσεων μεταξύ των δυο πλευρών: 

Α) Ο στόχος για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις παραμένει στα 50 δισ. ευρώ, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανία, απαντώντας εμμέσως στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταθάκη. Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει με τους διεθνείς δανειστές να συμπεριληφθούν στο μνημόνιο έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. «Σε ό,τι μας αφορά, αυτό το μνημόνιο συνεχίζει να ισχύει» διαβεβαίωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο Βερολίνο, σημείωσε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι ανέφικτος – κάτι το οποίο, ήταν γνωστό από την αρχή.

Β) Στη σύνταξη δύο ξεχωριστών κειμένων συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- και ένα δεύτερο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Αθήνας και του κουαρτέτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Η προοπτική σύνταξης των δύο κειμένων -τα οποία θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι τα ίδια όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος- δείχνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εμμείνει στις θέσεις του μέχρι τέλους, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά σε αυτή τη φάση την εκταμίευση δόσης από την πλευρά του ESM.

Γ) H αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναμένει νέες εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, το ΔΝΤ και τη Γερμανία το προσεχές διάστημα και προειδοποιεί ότι η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Ιουλίου - οπότε η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

«Παρότι η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη και μια τέτοια συζήτηση δεν συνιστά είδηση για τους επενδυτές, εντούτοις είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπ’ όψιν πως οι πολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι, καθώς οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία, θα πληθαίνουν οι ανησυχίες και τα δημοσιεύματα περί Grexit.

«Το ταμπλό θα αποτυπώσει τις προσδοκίες των ξένων θεσμικών μετά από το «δώρο»(;) των Wikileaks. Σε ποιες μετοχές;  Δεν το συζητάμε, σε όλες. Αλλά οι προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» θα σφραγίσει τη δυναμική των τραπεζικών blue chip. Οι θεσμικοί είχανε μπει για καλά στο πνεύμα των συναλλαγών του Μαρτίου και νομίζουμε ότι η διαρροή θα ξεκαθαρίσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα το ύψος της καθυστέρησης που θα υπάρξει ως την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Σημειώναμε το πρωί της Δευτέρας. Οι εγχώριοι αναλυτές  δίνοντας ανθρώπινα χαρακτηριστικά στον ΓΔ, διαπίστωναν ότι είχε κοντοσταθεί φανερά 'σκεπτικός' για την επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει. Να πάρει τον "ανηφορικό δρόμο" που οδηγεί στις 596 και μετά στις 630 μονάδες, ή να δεχτεί τη "κατηφορική ρύση", που σπρώχνει προς το 550 και μετά προς τα πρόσφατα χαμηλά των 536 μονάδων.

Οι δηλώσεις των Μέρκελ Λαγκάρντ ξεκαθάρισαν στους ξένους θεσμικούς ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη ελληνική οικονομία. Αυτό δεν το κάναμε εμείς, αλλά τα τμήματα ανάλυσης μεγάλων επενδυτικών οίκων, που επανέφεραν το Gexit στους υπολογισμούς τους, σχετικά με τις υποχρεώσεις της χώρας το φετινό καλοκαίρι. Εμείς, σεβόμενοι τους αρμόδιους της ελληνικής πλευράς περιμένουμε τις 22 Απριλίου, ως μέρα που θα έχει εμφανιστεί η κοινής αποδοχής δέσμη μέτρων. Αυτά θα ληφθούν ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Οι θεσμικοί στο ταμπλό «ζωγράφισαν»  τρία πτωτικά κλεισίματα, σε συνέχεια δυο από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, γράφοντας το πέντε στις πέντε με κάθοδο, που σαν βασικό χαρακτηριστικό έχει τον σταθερά άνω του -1,4% πτωτικό μέσο βηματισμό για τον 25άρη. Δικαιώνοντας το ερωτηματικό που τοποθετήθηκε στη λέξη «δώρο».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 17.716,39 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 1,59% στις 4.920,71 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,05% στις 2.066,68 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Amazon και της Chevron εμφάνισαν κέρδη άνω του 2% , ενώ από την πλευρά τους, Allergan και Pfizer εκτινάχθηκαν έως 5% παρά το «ναυάγιο» στο σχέδιο συγχώνευσής τους.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά στα επίπεδα των 37 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 5,21% στα 37,76 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,91% στα 39,73 δολάρια.

Παράλληλα, στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η μεγα-συγχώνευση 160 δισ. δολ. μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και Allergan -η μεγαλύτερη στο είδος της- μετά τους νέους περιορισμούς που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας σοκ στη Wall Street.

Oι κινήσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ήταν περισσότερο επιθετικές από ό,τι αναμενόταν, ενώ αποτελούν το τρίτο «κύμα» μέτρων κατά των επονομαζόμενων inversion deals. Τα νέα μέτρα αναμένεται να καταστήσουν πιο δύσκολη τη μεταφορά των φορολογικών εδρών από τις αμερικανικές εταιρείες εκτός των ΗΠΑ και τη μεταφορά στη συνέχεια των κερδών τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Στην Κίνα, ο δείκτης υπηρεσιών της Caixin ενισχύθηκε τον Μάρτιο στις 52,2 μονάδες έναντι 51,2 μονάδων τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας την ενδυνάμωση του κινεζικού κλάδου υπηρεσιών.

Τέλος, την πώληση του 40% της Agri στο μεγαλύτερο καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ανακοίνωσε η Glencore. Το ύψος του deal ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια και εφόσον, η συμφωνία εγκριθεί από το καναδικό ταμείο, τότε η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το β' εξάμηνο του 2016. Η Agri δραστηριοποιείται στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής και η πώλησή της εντάσσεται στο πλαίσιο συρρίκνωσης της Glencore στα ζημιογόνα περιουσιακά της στοιχεία.

ΕΥΡΩΠΗ

Με θετικά πρόσημα τερμάτισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,13% στις 6.160 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,64% στις 9.625 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,74% στις 4.282 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,72% στις 330,52 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της H&M εμφάνισε κέρδη άνω του 5% ενώ αντίθετα, η μετοχή της Air France διολίσθησε κατά 3,20%. Από την πλευρά τους, Next και Shire ενισχύθηκαν έως 5%.

Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά στο επίπεδο των 37 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 4,74% στα 37,62 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,17% στα 39,45 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτωτικά κινήθηκε τον Φεβρουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, δεχόμενη πιέσεις από τον εξασθενημένο μεταποιητικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,5% έναντι του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 1,8%. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,3%.

Επίσης, την περικοπή αρκετών θέσεων εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, προανήγγειλε η Nokia, μετά την εξαγορά της γαλλικής Alcatel-Lucent. Στόχος της φινλανδικής εταιρείας είναι η εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης με τα εργατικά συνδικάτα. Τα νέα μέτρα της Nokia αναμένεται να πλήξουν κυρίως, τον τομέα της έρευνας και των πωλήσεων. Σημειώνεται ότι Nokia και Alcatel-Lucent ξεκίνησαν την από κοινού δραστηριότητά τους, στις 14 Ιανουαρίου.

Συγχρόνως, σε επίπεδο ρεκόρ ενισχύθηκαν τον Μάρτιο οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία. Τέλος, κατά 30% υποχώρησαν τα κέρδη της σουηδικής Hennes & Mauritz AB (H&M), στο α' τρίμηνο του 2016. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 2,55 δισ. κορώνες Σουηδίας (313 εκατ. δολάρια) έναντι 3,61 δισ. κορωνών το α' τρίμηνο του 2015. Η υπαναχώρηση των κερδών οφείλεται στην ενδυνάμωση του δολαρίου και στην αύξηση των αναταράξεων στην αγορά ένδυσης και υπόδησης.  

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που ήταν κατώτεροι της περασμένης συνόδου, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία καθοδική. Αλλά με διαφορετικά, έναντι των προηγούμενων συνόδων, χαρακτηριστικά. Μετά τις 15:10 αυξήθηκαν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και άρχισε η αναζήτηση για το ελάχιστο μέρας που σημειώθηκε δυο φορές στη διάρκεια της τελευταίας ώρας, και όχι πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας συναλλαγών. Η αύξηση στα ποσοστά της καθόδου στο δεύτερο μέρος μια μέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν σχεδόν σταθερά με μικρές μεταβολές αρχικά θετικές και στη συνέχεια αρνητικές για την αγορά της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών.

Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με ανοδικό χάσμα και κινήθηκαν πλάγια για ένα τέταρτο. Κατόπιν  βούτηξαν πτωτικά νευρικά με αποτέλεσμα οι δείκτες να αποκτήσουν τιμές που τους έδιναν μεταβολές της τάξης του -0,7%. Μια αντίδραση στις πιέσεις που ασκήθηκαν, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε άνοδο, έφεραν τους δείκτες πάλι σε θετικό πεδίο λίγο μετά τις 11:40. Αλλά ενώ ήταν κοντά στις τιμές ανοίγματος των βασικών δεικτών, φάνηκε ότι οι τιμές ανοίγματος θα αποτελούσαν για τρίτη μέρα στη σειρά τα μέγιστα μέρας. Αφού ο ΓΔ είχε κλείσιμο χθες στις 561,23 μονάδες και άνοιξε σήμερα στις 562,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 153,27 και άνοιξε στις 154,01. Επειδή οι τιμές κινήθηκαν μετά πτωτικά και η τιμή ανοίγματος ήταν το μέγιστο μέρας.

Αμέσως μετά τις 12:20 οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά και σε μια έξαρση των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές το ελάχιστο μέρας για τον ΓΔ φάνηκε ότι θα ήταν οι 557,37 μονάδες και οι 151,87 για ΓΔ και 25άρη αντίστοιχα. Οι εντολές του συστήματος συναλλαγών από τις 12:30 ως τις 15:20 κίνησαν τους δείκτες πλάγια σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε μεταβολή της τάξης του -1%. Το φρεσκάρισμα των πιέσεων, μετά τις 15:20, οδήγησε στην εγγραφή του τελικού ελάχιστου μέρας, που ήταν οι 553,30 από 559,21 μονάδες και ο 25άρης βρέθηκε στις 150,47 από 152,29. Ήταν τιμές που χτύπησαν δυο φορές οι δείκτες στις 16:07 και στις 16:43 και φυσικά με αυτή την κλιμάκωση των πιέσεων, σήμερα δεν υπήρξε καν προσπάθεια απομάκρυνσης από το κατώτερο μέρας για τους βασικούς δείκτες, ενώ ο FTSEM ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της συνόδου με θετικό πρόσημο.

Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα, ούτε το αλλοίωσαν προς τα άνω για τον ΓΔ και το δείκτη των blue chip. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών, για άλλη μια μέρα, ήταν οι τράπεζες και στον αντίποδα όπως συνήθως στις μέρες που οι τράπεζες πιέζονται οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ ΜΟΗ και ΤΙΤΚ. Ένα διαφορετικό υποσύνολο των ανοδικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την Τρίτη με σταθερή την παρουσία της ΑΡΑΙΓ.

Διεθνώς επικρατούσε μια νευρική ατμόσφαιρα από την επιστροφή της ανόδου  στο πετρέλαιο, από χθες το βράδυ. Αλλά  τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επηρεάστηκαν από την απροσδόκητη κάμψη στο βιομηχανικό τομέα.

Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε δραματικά, αλλά επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (19 από 18) έναντι των ανοδικών (5 από 6) με ένα (ΤΕΝΕΡΓ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 8 είχαν άνοδο και 7 ήταν αμετάβλητες. Στα 48,084 από 56,090 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 30,75 από 36,20 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,29%, ο CAC είχε μεταβολή +0,10%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,55%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια η ισχύς της ελαττώθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,22% και -0,01%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,27% και έφθασε στις 554,12 από 561,23 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 150,66 από 153,27 με μεταβολή -1,70%. Οι δημοπρασίες επέφεραν οριακή αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη προς τα άνω  και έτσι έκλεισαν πολύ κοντά στο χαμηλό μέρας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Πετρελαίου Αερίου +0,45% από -1,17% και Ακίνητης Περιουσίας +0,02% από -0,70%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών -3,04% από -1,46%, Ταξίδια Αναψυχή -2,76% από +0,90%, Κοινής Ωφέλειας -2,02% από +0,73%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,71% από -0,38%, ο 25άρης -1,70% από -1,06%, Πρώτων Υλών -1,65% από -0,39%, Τηλεπικοινωνιών -1,44% από -1,68%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,39% από -0,12%, ο ΓΔ -1,27% από -0,62%, Εμπορίου -1,20% από +2,01%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,04% από -0,97%, Χημικών -0,71% από -0,70%, Κατασκευές Υλικά -0,52% από -1,52%, ο FTSEM -0,29% από +0,17%, Τεχνολογίας -0,15% από +0,69%, Τροφίμων Ποτών -0,06% από -1,91%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από +0,69%, Υγείας 0,00% από 0,00% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,084 από 56,090 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,148 από 4,045 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 42,203 από 50,464 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,374 από 0,909 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,443 από 41,925 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 69,618 από 92,992 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 40 των καθοδικών σε 52 από 46 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 24.

Τεχνική ανάλυση

Οι παρατηρήσεις μας αναφορικά με την πορεία του 25άρη σχετίζονται με πιθανά επίπεδα στήριξης που τα εντοπίζουμε στη ζώνη μεταξύ των 148 και 149,99 μονάδων με ακόμα σκληρότερο τοπικό πυθμένα κοντά στις 145 ως 146 μονάδες. Αυτά προκύπτουν από τις συναλλαγές στις δύο πτωτικές συνόδους στην περίοδο της μεγάλης ανόδου που ξεκίνησε στις 25/2 και κατέληξε στην κορυφή της 15/3. Αυτές ήταν στις 4/3 με κλείσιμο του 25άρη στις 149,99 μονάδες με υψηλό τις 152,9 και ελάχιστο στις 146,29 και στις 9/3 με κλείσιμο στις 149,93 και ελάχιστο τις 148,26 μονάδες. Και στις δύο αυτές συνόδους η συνέχεια περιλάμβανε δυο ανοδικά κλεισίματα υπογραμμίζοντας την ιδιότητα να προκαλείται αντίδραση μετά την προσέγγιση των κατώτερων επιπέδων τους από τον 25άρη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Η σημαντική άνοδος στις αποδόσεις των Εγχώριων Κρατικών χρεογράφων (+266 μονάδες βάσης το 2ετές, +170 μονάδες βάσης το 5ετές, +53 μονάδες βάσης το 10ετές), λόγω της 'ξαφνικής' έντασης μεταξύ ΔΝΤ και Κυβέρνησης, καταδεικνύει την αύξηση της μεταβλητότητας, η οποία ήταν άλλωστε και αναμενόμενη μέσα στον Απρίλιο.

Το τελευταίο υποστηρίζεται από την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των Θεσμών, με το ΔΝΤ, ως γνωστό, να απαιτεί ή περισσότερα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα (4,5% του ΑΕΠ αντί για 3%), ή μεγαλύτερη απομείωση του Ελληνικού χρέους.

Με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να ξεκαθαρίζουν για μια ακόμα φορά ότι το ΔΝΤ δε μπορεί να αντικατασταθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και το ότι δε μπορεί να γίνει απομείωση στο ονομαστικό χρέος της Ελλάδας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, έχοντας ως στόχο τη συμφωνία έως τις 22/4 (Eurogroup) και πριν τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα.

Η διάθεση συναίνεσης από τους Θεσμούς, αφενός λόγω της αναγνώρισης της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα και αφετέρου λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος του Ιουνίου στη Βρετανία, για την παραμονή της Χώρας, ή όχι, στην ΕΕ, ενισχύει τις πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας, χωρίς όμως να μπορεί αποκλεισθεί κάποιο νέο "ατύχημα".

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή, ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει να προεξοφλεί, εν μέρει, μια συμφωνία, η στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 539 - 536 μονάδων και η αντίσταση ορίζεται, αντίστοιχα, σε αυτή των 581 - 585 μονάδων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα