Renault: 54% υψηλότερα κέρδη με τη συμμετοχή της Nissan

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 11:20

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 54%, σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Γαλλίας, Renault SA, καθώς η εταιρεία, εισέπραξε περισσότερα από τη θυγατρική της Nissan Motor Co. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα κέρδη της στο σύνολο του έτους, προβλέπεται να σημειώσουν αύξηση.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,17 δισ. ευρώ (2,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), από 1,41 δισ. ευρώ, που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή, Thierry Moulonguet. Τα αποτελέσματα της Renault, διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 1,83 δισ. ευρώ. Η Nissan, που κατά 44% ανήκει στην Renault, πρόσθεσε 1,36 δισ. ευρώ στα κέρδη της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Η συνεργασία με τη Nissan έχει αποδειχθεί πέρα για πέρα επιτυχής», ανέφερε ο Jens Schattner, αναλυτής της Dresdner Kleinwort Wasserstein στη Φραγκφούρτη, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας στο «reduce», συμπληρώνοντας: «Το δεύτερο εξάμηνο θα είναι δυσκολότερο για τη Renault, εξ αιτίας των τιμών των προϊόντων και του χαμηλότερου όγκου πωλήσεων της σειρά Megane, που γερνάει».

Μαζί Nissan και Renault, αποτελούν την τέταρτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, με πωλήσεις 5,8 εκατ. οχημάτων πέρυσι. Ο εκτελεστικός διευθυντής και των δύο εταιρειών, Carlos Ghosn, επιδιώκει να προσθέσει νέα χρηστικά και πολυτελή μοντέλα, για να βελτιώσει τα κέρδη της Renault. Στο σύνολο του έτους, σύμφωνα με τον Moulonguet, τα κέρδη της εταιρείας το 2005, θα υπερβούν τα αντίστοιχα του 2004, τα οποία ανήλθαν σε 3,55 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Renault υποχωρούσαν 10 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 75,4 ευρώ η μία, σήμερα στις 9:05' π.μ. στο Παρίσι. Βρίσκονται 23% υψηλότερα φέτος και είχαν την όγδοη καλύτερη επίδοση μεταξύ τω μετοχών που απαρτίζουν τον γαλλικό δείκτη CAC-40, αξιολογώντας την εταιρεία στα 21,6 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της Nissan, έχουν σημειώσει φέτος αύξηση 3,1%.

Η Renault αγόρασε το 37% της Nissan το 1999 αντί 643 δισ. γιέν, περίπου 5 δισ. ευρώ, εκείνη την εποχή. Αργότερα, αύξησε το μερίδιό της στην ιαπωνική βιομηχανία στο 44%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα