Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 20:20

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, χάρη στα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα (π.χ. Αirbus) αλλά και τα ικανοποιητικά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Την άνοδο οδήγησε η μετοχή της France Telecom, η οποία σημείωσε άνοδο 1,9% μετά την ανακοίνωση συμφωνίας για την απόκτηση μεριδίου ελέγχου 80% στο τμήμα κινητής τηλεφωνίας της ισπανικής Grupo Auna SA, αντί του ποσού των 6,4 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των εταιρειών που κατέγραψαν σημαντικά κέρδη και ο γαλλικός εκδοτικός όμιλος Publicis με κέρδη 4,4% μετά την ανακοίνωση ότι τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 49%, και τα λειτουργικά κερδη της εταιρείας κατά 12%.

Εξάλλου αύξηση 54% σημείωσαν το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Γαλλίας, Renault SA, χάρη στα μεγαλύτερα έσοδα από τη θυγατρική της Nissan Motor Co.

Εν τω μεταξύ ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές έδωσαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να σημειώνουν αύξηση 1,4% τον Ιούνιο (πάνω από τις προβλέψεις της Wall Street που έκαναν λόγο για αύξηση 1,0%), επιβεβαιώνοντας ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου παραμένει ισχυρή. Την ίδια ώρα οι πωλήσεις νέων κατοικιών επίσης ξεπέρασαν τις προβλέψεις, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τον Ιούνιο. Ωστόσο η μέση τιμή νέων κατοικιών υποχώρησε κατά 5,5%, για δεύτερο συνεχή μήνα, δείχνοντας ότι η αγορά σταθεροποιείται και σπρώχνοντας προς τα κάτω τις μετοχές εταιρειών κατασκευής κατοικιών.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στις 5.263,60 μονάδες με κέρδη 0,14%. Στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX κατέγραψε κέρδη 0,24% κλείνοντας στις 4.855,35 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,28%% στις 4.433,13 μονάδες.

Στη Wall Street, στις 20:00 ώρα Ελλάδος, o Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,18% διαμορφούμενος στις 10.599,03 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.173,01 μονάδες μειωμένος κατά 0,14%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα