Arcelor: Κέρδη ρεκόρ εξ αιτίας των τιμών χάλυβα

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 09:17

ΤΑ υψηλότερα, παρά ποτέ κέρδη, καθώς ευνοήθηκε από τις υψηλότερες τιμές του μετάλλου που πουλά σε πελάτες, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, εμφάνισε η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, Arcelor SA.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 59%, φθάνοντας στο 1 δισ. ευρώ (1,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) ή 1,64 ευρώ ανά μετοχή, από 631 εκατ. ευρώ ή 1,25 ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εννέα οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα κέρδη της εταιρείας θα ανήρχοντο σε 831 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της εταιρείας σημείωσαν αύξηση 12%, φθάνοντας στα 8,64 δισ. ευρώ.

Η Arcelor, παραδέχθηκε ότι έγιναν αυξήσεις ρεκόρ στα ετήσια συμβόλαια για πρώτες ύλες, όπως σιδηρομετάλλευμα και coking coal (άνθρακας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα), φέτος. Η εταιρεία προσπάθησε να μετριάσει αυτήν την εξέλιξη με τη μείωση της παραγωγής και την αύξηση των τιμών της σε πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Arcelor, πουλά περίπου το 1/4 του χάλυβα που παράγει στις βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων και περίπου ένα σε κάθε δύο ευρωπαϊκά αυτοκίνητα έχει το μέταλλό της.

«Η θέση της είναι καλή για να διαπραγματευτεί με τους πελάτες της, όπως τις αυτοκινητοβιομηχανίες», ανέφερε ο Stephen Pope, επικεφαλής του τμήματος ερευνών μετοχών της Cantor Fitzgerald στο Λονδίνο, σε χθεσινή τηλεφωνική του συνέντευξη. Οι τιμές, σποτ, του ατσαλιού, θα αυξηθούν κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος του έτους, καθώς οι πελάτες αδειάζουν τα αποθέματα, συμπλήρωσε.

Η εταιρεία δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τα συμβόλαια με τους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών Peugeot SA και Renault SA. H Peugeot, είχε πει στις 26 Ιουλίου, ότι το πρώτο εξάμηνο τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 21%, εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών ατσαλιού, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές πλαστικών και τη μείωση των πωλήσεων στην Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα