Λαγκάρντ: Προτεραιότητα η βιωσιμότητα του χρέους

Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 11:55
UPD:12:49

Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται, διαβεβαίωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν ίδιοι.     

«Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη διευθέτηση του ελληνικής κρίσης, διαπραγματευόμενοι με καλή πίστη» επισήμανε στη συνέχεια, κάνοντας έμμεση αναφορά στις αποκαλύψεις των WikiLeaks, οι οποίες έχουν οξύνει τις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, κατέστησε σαφές ότι η βιωσιμότητά του παραμένει σε προτεραιότητα.  

«Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, εντός ενός πλαισίου διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» σημείωσε ενδεικτικά, η κ. Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα για την πρόθεση του ΔΝΤ να συναινέσει σε χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, απάντησε ότι «όλα θα πρέπει να υπολογιστούν».   

Ειδική μνεία έκανε και στο ζήτημα του Brexit, τονίζοντας ότι η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελεί μία από τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παραδέχθηκε ότι υπάρχει χαμηλός πληθωρισμός, υψηλό χρέος και μεγάλη ανεργία, γεγονός που επιτάσσει την «ενεργοποίηση» μίας τριμερούς αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία θα απαρτίζεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομικές πολιτικές και νομισματικά μέτρα.

SOS για την παγκόσμια οικονομία

«Ισχυρότερες δράσεις» για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε, στη Φρανκφούρτη.

Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - προειδοποίησε - «έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα» και επανέλαβε την ανάγκη λήψης πιο αποφασιστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε τις ΗΠΑ να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη, ζήτησε τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων. Σχετικά με τις αναπτυσσόμενες χώρες, αξίωσε την αύξηση των κοινωνικών δαπανών και τη συρρίκνωση της εξάρτησής του από την αγορά του πετρελαίου.

«Η ανάκαμψη παραμένει πολύ αργή και πολύ εύθραυστη, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά της» προειδοποίησε η Λαγκάνρτ, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε συναγερμό. «Έχουμε απωλέσει το μομέντουμ της ανάπτυξης» πρόσθεσε, στον ίδιο δραματικό τόνο.

Ως αποτέλεσμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε «μονόδρομο» την υιοθέτηση ενός συντονισμένου πακέτου μέτρων, προκειμένου να υπάρξουν θετικές επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Κάνοντας ειδική μνεία στην Ευρωζώνη, η Λαγκάρντ ζήτησε την παροχή φορολογικών κινήτρων προκειμένου να τονωθούν οι ερευνητικές και αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ απηύθυνε έκκληση για αύξηση των δημόσιων δαπανών.

Ωστόσο, για τις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό κόστος δανεισμού και μεγάλο δημόσιο χρέος, αξίωσε τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα