Sprider: Mείωση των πωλήσεων το α' εξάμηνο, υψηλότερα τα κέρδη

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 11:47

ΜΕΙΩΣΗ 16% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και 21% αύξηση των κερδών, εφμάνισε το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η εταιρεία Sprider, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η αύξηση μετά τους φόρους και των δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν 33,3%, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 28,8 εκατ. ευρώ, έναντι 34,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Το πρώτο εξάμηνο η εταιρεία δημιούργησε πέντε νέα καταστήματα στα Χανιά, τη Μυτιλήνη, τη Σπάρτη, τη Ρόδο και τις Σέρρες, ενώ ταυτόχρονα, ανακαίνισε τα καταστήματαά της στη Χαλκίδα και την Αγία Παρασκευής με αποτέλεσμα αυτά να παραμείνουν κλειστά για περίπου δύο μήνες.

Το πρώτο εξάμηνο, το μικτό κέρδος, ήταν 14,7 εκατ. ευρώ, έναντι 12,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 16,5%.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, κύριο ρόλο στη βελτίωση του μικτού κέρδους έπαιξαν οι ιδιαίτερα ευέλικτες σχέσεις της εταιρείας με τους προμηθευτές της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που της επέτρεψαν να διατηρήσει το κόστος πωληθέντων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αντιστοίχως, ο συντελεστής μικτού κέρδους ανήλθε σε 51% του κύκλου εργασιών σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3 ποσοστιαίες μονάδες, με δεδομένη ωστόσο την επίδραση που άσκησε στα μεγέθη του 2004 η προαναφερθείσα καταστροφή των αποθεμάτων. Εάν η σύγκριση πραγματοποιηθεί επί των αναμορφωμένων μεγεθών, η πραγματοποιηθείσα αύξηση ανέρχεται σε 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το πρώτο εξάμηνο του 2005 διαμορφώθηκαν στα 4,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 5%.

Υπογραμμίζεται, πως η αύξηση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η εταιρία βρίσκεται σε φάση επέκτασης και ανανέωσης του υφιστάμενου δικτύου των καταστημάτων της, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ύψος των σχετικών εξόδων.

Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων και τόκων εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 18,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2004 και ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ στο περυσινό πρώτο εξάμηνο.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί ότι οι αποσβέσεις της περυσινής περιόδου ήταν συγκριτικά αυξημένες εξαιτίας της άμεσης λογιστικοποίησης των εξόδων εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Τέλος, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Η αύξηση της κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005, σύμφωνα με τη διοίκηση της Sprider, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τη δυναμική της εταιρίας και αποτελεί μια πρώτη επιβεβαίωση της επιτυχίας του επενδυτικού προγράμματός της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα