Κάτω από 3% οι αυξήσεις μισθών στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 15:05

Αυξήσεις κάτω από 3% θα λάβουν τον επόμενο χρόνο οι εργαζόμενοι στις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ , Αμυντικές βιομηχανίες και άλλοι οργανισμοί), σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους τον επόμενο χρόνο.

Το υπουργείο ζητά παράλληλα από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγιά τους κάτω από το 3%, να περιορίσουν τις προσλήψεις, να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, να προωθήσουν συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και να περιορίσουν δραστικά το δανεισμό τους.

Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, οι αυξήσεις στους μισθούς που θα δοθούν από Συλλογικές συμβάσεις Εργασίας καθορίζονται στο ανώτατο όριο του 3%, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 5%. Οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν σε μία δόση την 1-1-2006.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, διευκρινίζεται ότι «πρέπει σε κάθε περίπτωση να κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%», ενώ τονίζεται ότι «οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν πρέπει να προβαίνουν σε αυξήσεις τιμολογίων, αν δεν έχουν εξετασθεί προηγουμένως όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι αύξησης των εσόδων».

Στις οδηγίες περιλαμβάνονται ακόμα τα εξής:

1. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αξιοποιούν την ακίνητη περιουσία τους, καθώς και τα πλεονάζοντα χρηματικά τους διαθέσιμα για τη δημιουργία εισοδήματος.

2. Οι δαπάνες για ομάδες εργασίας, αμοιβές επιτροπών και υπερωριών, καθώς και οι αμοιβές εκτός έδρας και σε είδος πρέπει να κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2005.

3. Οι προσλήψεις πρέπει να αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό, με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που καλύπτουν τις απαιτήσεις των κενών θέσεων, αφού όμως έχει αξιολογηθεί το υπάρχον προσωπικό. Το κόστος των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου πρέπει να καλύπτεται από την ίδια την επιχείρηση.

4. Οι επιχειρήσεις ενισχύονται από το κράτος στο βαθμό που οι ίδιοι πόροι των επιχειρήσεων δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών και κατά το μέτρο που δεν παραβιάζεται το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο.

5. Να προωθούν τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την παροχή τεχνογνωσίας και των μεθόδων του ιδιωτικού τομέα προς τις δημόσιες επιχειρήσεις, την ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι μη εισηγμένες ΔΕΚΟ θα πρέπει να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τα σχέδια προϋπολογισμών τους για το 2006 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα