Σε ρυθμούς... WikiLeaks κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 11:06
UPD:11:16
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έντονα πτωτικά εκκίνησε στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks, οι οποίες κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.01), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,02% στις 560,02 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 2,27% στις 158,32 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,83 εκατ. ευρώ, με 19 μετοχές να ενισχύονται, 32 να υποχωρούν και επτά να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξης του 4% στις 32,06 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί στο 5,12% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 4,91% , η Alpha Bank στο 2,09% και η Eurobank στο 5,06%.

Στο ταμπλό, πτώση άνω του 3% σημειώνουν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίου, ΟΛΠ και Grivalia Properties, ενώ στο 2,70% διαμορφώνονται οι απώλειες για Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, ανοδικά, κατά 1,33% , κινείται η μετοχή της Coca – Cola HBC.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, εν μέσω «πολεμικού» κλίματος μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο έτσι κι αλλιώς κυβερνητικοί κύκλοι τοποθετούσαν το δεύτερο 15νθήμερο του τρέχοντος μηνός. Το αν οι χθεσινές αποκαλύψεις από το Wikileaks αλλάξουν κάτι στα επιμέρους της διαπραγμάτευσης «είναι κάτι που μένει να το δούμε» σημείωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος.

Ωστόσο το ίδιο στέλεχος παραδέχεται ότι μεγαλύτερο βάρος και ρόλο στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης θα παίξει η πορεία του προσφυγικού-μεταναστευτικού «παρά οι θέσεις και οι γνωστές πρακτικές του Ταμείου και των ανθρώπων του στην Ευρώπη». Κι αυτό διότι είναι κοινό μυστικό ότι ουδείς στην Ευρώπη επιθυμεί ένα déjà vu της περσινής διαπραγμάτευσης την ώρα που η Ελλάδα σηκώνει το βάρος της αναχαίτισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη βόρεια Ευρώπη.

Με απλά λόγια, για το Μαξίμου, οι χθεσινές αποκαλύψεις, τις οποίες έσπευσαν αμέσως ο Πρωθυπουργός, ο ΥΠΟΙΚ και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης να κοινοποιήσουν σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια των Ελλήνων διαπραγματευτών ώστε να καμφθούν οι απαιτήσεις του Ταμείου για «βαθύτερες» παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και κατ’ επέκταση για κάλυψη μεγαλύτερου δημοσιονομικού κενού την επόμενη τριετία.

Για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τη χθεσινή απάντηση της κ. Λαγκάρντ στην επιστολή Τσίπρα, όπου η επικεφαλής του Ταμείου μιλά ευθέως για έλλειμμα εμπιστοσύνης πλέον μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τον κύκλο τηλεφωνημάτων σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, με δήλωσή του στη «Ν», ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εκφράζει την εκτίμηση ότι «είναι βέβαιο πως η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, διότι τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν κυρίως σε εσφαλμένη υπαγωγή, από μέρους των θεσμών, διαφόρων στοιχείων της δαπάνης της προνοιακής πολιτικής στο ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί την Τρίτη η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks. Η συνάντηση των δύο γυναικών θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και αναμένεται να εστιάσει στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου.

Την ίδια ώρα, για ένα εφιαλτικό δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να προετοιμάζονται οι φορολογούμενοι, καθώς στο διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου οι φόροι θα είναι κατά τουλάχιστον 7-8 δισ. ευρώ περισσότεροι συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο ξεπερνώντας ακόμη και τα 27 δισ. ευρώ ή τα 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Με την καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τη μετάθεση για το δεύτερο εξάμηνο της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ του 2016 -ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι «φουσκωμένος» σε σχέση με αυτόν του 2015 παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών- αλλά και με την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, τα περισσότερα βάρη μετατίθενται για μετά τον Ιούλιο, περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι η οικονομία θα επέστρεφε στον δρόμο της ανάπτυξης.

Το θέμα ήταν γνωστό σε όλους από το 2009, τονίζει τέλος, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος,  αποκρούοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για την ύπαρξη έκθεσης του ΔΝΤ το 2009 που προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060 εξαιτίας του ασφαλιστικού. Σε ομιλία του ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι ζήτησε από τα στελέχη του ΔΝΤ να μην δημοσιευτεί η σχετική έκθεση, αναφορά που έδωσε αφορμή για αιτιάσεις περί απόκρυψης της έκθεσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα