Εντός Αυγούστου ολοκληρώνεται η διανομή προσωρινών δικαιωμάτων επιδότησης στους αγρότες

Παραλαβή τελικών δικαιωμάτων στα τέλη του χρόνου
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2005 20:00

Από την ερχόμενη εβδομάδα και με βάση τις καταστάσεις που θα καταρτίσουν οι κατά τόπους Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών - ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός - θα μπορούν να παραλαμβάνουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι τα προσωρινά τους δικαιώματα βάσει των οποίων θα εισπράττουν από το νέο έτος την ενιαία κοινοτική ενίσχυση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η παραλαβή των προσωρινών δικαιωμάτων επιδότησης θα γίνεται μόνο μέσω των συνεταιρισμών, στους οποίους και θα μπορούν να υποβάλουν οι αγρότες τυχόν ενστάσεις τους, ενώ επίσης από τους συνεταιρισμούς θα παραλάβουν και τα τελικά δικαιώματα, στα τέλη του χρόνου.

Τα δικαιώματα ενίσχυσης με τη νέα ΚΑΠ θα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του αγρότη. Με αυτά θα εισπράττει κάθε χρόνο την πλήρως αποσυνδεδεμένης από την παραγωγή κοινοτική ενίσχυση (ενιαία ενίσχυση). Θα είναι μεταβιβάσιμα, δηλαδή θα μπορούν να πωληθούν και κληρονομηθούν, αλλά και να διαπραγματευτούν σε ένα ιδιότυπο «χρηματιστήριο δικαιωμάτων» που θα δημιουργηθεί τα προσεχή χρόνια. Η ενεργοποίηση τους θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου 2006.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, η κατάρτιση και επεξεργασία των προσωρινών ατομικών δικαιωμάτων έγινε με αντικειμενικό, διάφανο και αξιόπιστο τρόπο, τηρώντας όλους τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Βάσει του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ υπουργείου και ΠΑΣΕΓΕΣ, οι συνεταιρισμοί θα επιχορηγηθούν για τις εργασίες που θα κάνουν, ενώ θα καταρτίσουν ενιαίο τιμολόγιο για τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες για την παραλαβή των δικαιωμάτων τους και τη διεκπεραίωση των τυχόν ενστάσεών τους, η υποβολή των οποίων θα μπορεί να γίνει από το Σεπτέμβριο και μετά.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο κ. Μπασιάκος, το μεγάλο αυτό έργο, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής γεωργίας, ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και αφορά αποκλειστικά τους δικαιούχους αγρότες, όπως προβλέπει ο κανονισμός του 2003, που έλαβαν ενισχύσεις την περίοδο αναφοράς 2000,2001,2002 (για το ελαιόλαδο και το 1999) για τα καθεστώτα που περιλαμβάνονται στην ενιαία ενίσχυση. Το έργο αυτό παρέχει την βάση εφαρμογής της νέας ΚΑΠ μέχρι το 2013, ενώ αποτελεί παράλληλα και μοναδικό σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, αφού περιλαμβάνει εκτός μικρών εξαιρέσεων το σύνολο των Ελλήνων αγροτών».

Και ο κ. υπουργός υπογράμμισε:

«Οι έλληνες αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι το αρχείο που καταρτίσθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων, ολοκληρώθηκε με πλήρη διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αμεροληψία. Τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη ήταν πιστή αντιγραφή αποκλειστικά των στοιχείων με τα οποία έγιναν οι πληρωμές στον κάθε δικαιούχο για κάθε καθεστώς την περίοδο αναφοράς, ενώ για τον υπολογισμό του αριθμού και της αξίας δικαιωμάτων κάθε αγρότη εφαρμόσθηκαν αυστηρά ο Κανονισμός 1782/03 και οι εθνικές διατάξεις χωρίς καμία εξαίρεση. Για την εξασφάλιση αυτής της διαφάνειας σε κάθε ατομικό φύλλο προσωρινών δικαιωμάτων που θα λάβει κάθε δικαιούχος, θα υπάρχει αναλυτική αναφορά όλων των στοιχείων που λήφθηκαν υπόψη καθώς και ο τρόπος των σχετικών υπολογισμών».

Όπως τέλος, έκανε γνωστό ο κ. Μπασιάκος, «τα προσωρινά ατομικά δικαιώματα αποστέλλονται σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις οργανώσεις των αγροτών και αυτές θα ξεκινήσουν την διανομή τους άμεσα, ώστε να την ολοκληρώσουν εντός του Αυγούστου. Ο κάθε δικαιούχος θα πρέπει να αναζητήσει το ατομικό φύλλο υπολογισμού των προσωρινών ατομικών δικαιωμάτων του της ενιαίας ενίσχυσης στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής του, ακόμη και εάν δεν είναι μέλος της οργάνωσης παραγωγών και είναι μεμονωμένος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα