Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2001 19:18
UPD:19:19

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα περιορισμένο μετά τα νέα δυσοίωνα μηνύματα από το χώρο των επιχειρήσεων αλλά και εν αναμονή της απόφασης της Fed για το θέμα των επιτοκίων.

Αναλυτικότερα, η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Applied Micro Circuits ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι αναμένει ζημία για το πρώτο οικονομικό της τρίμηνο, καθώς μειώθηκαν οι παραγγελίες ισχυρών πελατών της.

Σήμερα το πρωί, η γαλλική Cap Gemini Ernst & Young, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις και τα έσοδά της το πρώτο οικονομικό τρίμηνο αλλά και στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κατώτερα από τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα προβεί στην απόλυση 2.700 υπαλλήλων.

Επιπλέον, νωρίς το απόγευμα ο αμερικανικός χρηματο-οικονομικός οίκος Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τα κέρδη δευτέρου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η διοίκηση της εταιρείας επικαλούμενη τη δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία ανακοίνωσε ότι το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου τα κέρδη θα κυμανθούν μεταξύ 52 με 57 σεντς ανά μετοχή από 1,01 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο και έναντι 82 σεντς που ανέμεναν αναλυτές.

Οι επενδυτές, πάντως, ήταν επιφυλακτικοί στις τοποθετήσεις τους λόγω και της αυριανής απόφασης της Fed για το θέμα των επιτοκίων. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά πως η Fed θα μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας παρουσιάζουν ανησυχητική επιβράδυνση, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σε έρευνα του "Bloomberg", από τους 65 ερωτηθέντες οικονομολόγους, 34 προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ 31 θεωρούν πιθανότερη περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,88% και διαμορφώθηκε στις 5.618,2 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων. Η μετοχή της Logica σημείωσε πτώση 9,39% και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών CMG και Sage με απώλειες 8,07% και 6,92% αντιστοίχως.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 σημείωσε σημαντική πτώση κατά 2,35% και διαμορφώθηκε στις 5.090,73 μονάδες. Η μετοχή της Cap Gemini σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 22,97%, η μετοχή της Thomson Multimedia υποχώρησε κατά 7,91% και της Alcatel κατά 5,12%. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε σήμερα στο παρισινό χρηματιστήριο είναι το γεγονός, ότι από τις 40 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόλις δύο ενισχύθηκαν, 36 υποχώρησαν και δύο έμειναν αμετάβλητες.

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης Xetra DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης έχει περιοριστεί στις 5.803,91 μονάδες με απώλειες 1,67%. Τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 9,17%, σημειώνει η μετοχή της Infineon Technologies και ακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών Deutsche Bank και Epcos με απώλειες 3,12% και 2,99% αντιστοίχως.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX υποχώρησε κατά 1,01% και έκλεισε στις 560,20 μονάδες, ενώ, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε στις 7.067,2 μονάδες μειωμένος κατά 1,35%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα