Διίστανται οι απόψεις για την απόφαση της Fed

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2001 21:15

Ξεκίνησε σήμερα στην έδρα της Fed στην Ουάσιγκτον η συνεδρίαση της 12μελούς Oμοσπονδιακής Eπιτροπής Aνοικτής Aγοράς (FOMC) αρμόδιας για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Fed θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων –στην έκτη από την αρχή του τρέχοντος έτους- σε μια προσπάθεια να τονώσει την αμερικανική οικονομία. Υπενθυμίζεται, ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed ανέρχεται σήμερα στο 4%(το χαμηλότερο της επταετίας), όπως διαμορφώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Fed στις 15 Μαϊου, όταν είχε αποφασιστεί μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι απόψεις των αναλυτών, σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις της Kεντρικής Τράπεζας, διαφέρουν ως προς το μέγεθος της επικείμενης μείωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά, ότι η Fed θα μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ σε έρευνα του "Bloomberg", από τους 65 ερωτηθέντες οικονομολόγους, 34 προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 31 θεωρούν ως πιο πιθανή περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. αποτελεί μονόδρομο για τη Fed, καθώς η αμερικανική οικονομία δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να διανύει ήδη περίοδο ύφεσης.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Fed. Σύμφωνα με οικονομολόγους, οι θετικές επιπτώσεις από τη μείωση των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο έπρεπε να έχουν ήδη γίνει ορατές στην πραγματική οικονομία, καθώς έχει παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα των έξι μηνών.

Η απόφαση της Fed θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της FOMC αύριο το βράδυ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το συνοδευτικό κείμενο της απόφασης, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα