Ολες οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2005 16:02
UPD:16:06

ΦΠΑ 19% στα νεόδμητα ακίνητα από 1/1/2006 (εκτός από την πρώτη κατοικία), σταδιακή μείωση του φόρου μεταβίβασης και αύξηση των αφορολογήτων ορίων, καθώς και επιβολή φόρου υπερτιμήματος προβλέπει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, που έδωσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Το σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, προβλέπει ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, των οποίων η άδεια θα εκδοθεί μετά την 1-1-2006, καθώς και στα ακίνητα, η άδεια των οποίων θα αναθεωρηθεί μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον ως τότε δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής. Ταυτόχρονα θα ισχύσουν και νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν το Δεκέμβριο. Υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου στο Δημόσιο είναι οι κατασκευαστές.

Η αγορά πρώτης κατοικίας δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ αλλά εξακολουθεί να υπόκειται στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιβαρύνονται πλέον με Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος.

Παράλληλα, αυξάνεται στα 80.000 ευρώ το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς ή δωρεάς ή γονικής παροχής, ενώ εξισώνονται τα εγγόνια με τα παιδιά. Επίσης διπλασιάζεται ο χρόνος καταβολής του φόρου κληρονομιών, από 24 μηνιαίες δόσεις σε 24 διμηνιαίες δόσεις.

Τέλος Συναλλαγής για τον αγοραστή, Φόρος Υπερτιμήματος για πωλητή

Η αγορά πρώτης κατοικίας δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ αλλά εξακολουθεί να υπόκειται στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων και ως φορολογητέα αξία για την επιβολή του φόρου λαμβάνεται η δηλωθείσα τιμή πώλησης του ακινήτου. (αξία συμβολαίου). Αν η παραπάνω αξία είναι μικρότερη από το συνολικό κόστος της μεταταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας ή την αντικειμενική αξία, ως φορολογητέα αξία θα λαμβάνεται η μεγαλύτερη από τις αξίες αυτές.

Παύει να επιβαρύνεται με το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων κάθε περαιτέρω μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου που αποκτήθηκε με οποιαδήποτε αιτία, μετά την 1.1.2006. Οι μεταβιβάσεις αυτές υπόκεινται σε Τέλος Συναλλαγής, το οποίο βαρύνει τον αγοραστή και το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 1% επί της αξίας του ακινήτου ή του εμπράγματου δικαιώματος και σε Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος.

Με τη ρύθμιση αυτή καταργείται σταδιακά ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, ο οποίος επιβαρύνει τη μεταβίβαση ακινήτων με συντελεστή ο οποίος φθάνει το 11% επί της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και αντικαθίσταται από ένα Τέλος Συναλλαγής 1% επί της ιδίας αξίας και από το Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος (εφόσον το ακίνητο μεταπωληθεί εντός 25 ετών).

Κάθε περαιτέρω μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου το οποίο αποκτήθηκε με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1.1.2006, επιβαρύνεται με Φόρο Αυτόματου Υπερτιμήματος. Ο φόρος αυτός βαρύνει τους πωλητές των ακινήτων, επιβάλλεται στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης του ακινήτου ή του εμπράγματου επ' αυτού δικαιώματος και καταβάλλεται πριν από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Το ύψος των συντελεστών φορολόγησης είναι αντιστρόφως ανάλογο με το χρονικό διάστημα που παρέμεινε το μεταβιβαζόμενο ακίνητο στην ιδιοκτησία του υπόχρεου στο φόρο πωλητή. Ετσι, ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:

α. 20% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα έως και πέντε έτη από την απόκτησή του.

β. 10% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών μέχρι και τα 15 έτη.

γ. 5% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών μέχρι και των 25 ετών.

δ. 0% αν το μεταβιβαζομενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα