Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Ευρώπη

Ανάκαμψη και στη Ν. Υόρκη
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:45

Τις απώλειες των προηγουμένων ημερών κατάφεραν να αντιστρέψουν οι μετοχές στη Wall Street, καθώς για τους επενδυτές υπήρξαν χθες αρκετοί λόγοι για τοποθετήσεις σε αμερικανικές μετοχικές αξίες.

Η ανακοίνωση των ενθαρρυντικών στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα από αρκετές αμερικανικές επιχειρήσεις, συνέβαλαν στην εκτίναξη του δείκτη τεχνολογίας Nasdaq σε ρεκόρ τετραμήνου. Κέρδη όμως κατέγραφαν και οι Dow Jones και Standard & Poor's 500, στον απόηχο των αισιόδοξων προοπτικών για την αμερικανική οικονομία.

«Τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη είναι θετικά και η εταιρική κερδοφορία είναι καλύτερη του αναμενομένου», τονίζει ο Μαρκ Μπρόνζο της Gartmore Separate Accounts.

O δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.683,74 μονάδες αυξημένος κατά 0,57% και ο Nasdaq στις 2.218,15 μονάδες σημειώνοντας σημαντική άνοδο 1,04%.

Mε τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν πεισματικά πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας. Τα αναπάντεχα ικανοποιητικά αποτελέσματα από επιχειρήσεις όπως η γερμανική εταιρεία ελαστικών Continental και ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Ryanair στάθηκαν αφορμή για την ενίσχυση των μετοχικών αξιών σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα του Μαΐου 2002.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε χθες σε ποσοστό 0,8%, αγγίζοντας τις 1.189,01 μονάδες, την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 27 Μαΐου 2002. Αλλά και ο δείκτης DJ Euro Stoxx κέρδισε έδαφος σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, πλησιάζοντας το ρεκόρ της 3ης Ιουνίου 2002. Με τους Ευρωπαίους επενδυτές να ενθαρρύνονται και από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναπτερώνονται οι ελπίδες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και βελτίωσης των συνθηκών στην Ευρωζώνη. Στο μεταξύ, τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από εταιρείες όπως η Continental αποτέλεσαν έναυσμα για μεγαλύτερες τοποθετήσεις από την πλευρά των επενδυτών. Η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και η οικονομική ευρωστία σε Κίνα και ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη, δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης να εξασφαλίσουν κέρδη άνω των προσδοκιών.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες έπειτα από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, υποχωρώντας στις 11.940,20 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα